Vrouw sterft aan tekenziekte door zwerfkat
Foto: RR

Een vrouw is gestorven aan een door een teek overgedragen ziekte. Ze kreeg de ziekte echter niet door een tekenbeet, maar via een geïnfecteerde kat. Het zou de eerste keer zijn dat dit wordt overgedragen van dier op mens.

De vrouw uit Japan, een vijftiger, wilde een verzwakte straatkat naar de dierenarts brengen toen ze door die kat gebeten werd, zegt het Japanse ministerie Volksgezondheid. Tien dagen later stierf ze aan het SFTS-virus, een ziekte waarvan teken de dragers zijn.

Bij de autopsie van de vrouw werd echter geen tekenbeet gevonden. Dokters vermoeden daarom dat de vrouw het virus kreeg door de straatkat, die wél teken had.

De Japanse minister van Volksgezondheid zegt dat de dood van de vrouw een zeldzaam incident is, maar waarschuwde de bevolking wel om op te passen met contact met verzwakte dieren.

Nieuwe infectieziekte

SFTS is een relatief nieuwe infectieziekte die vooral voorkomt in China, Japan en Korea. Het kwam voor het eerst voor in Japan in 2013. Sindsdien werden 266 mensen met de ziekte besmet, 57 onder hen stierven eraan. Tot nu toe werd altijd gedacht dat een (rechtstreekse) tekenbeet de ziekte kon overdragen, maar de dood van de Japanse vrouw doet nu iets anders vermoeden.

Teken en tekenbeten worden vooral geassocieerd met de ziekte van Lyme.