Bpost schrapt gratis treintickets voor gepensioneerden
Foto: BELGA

De gepensioneerden van Bpost krijgen vanaf volgend jaar niet langer een aantal gratis treintickets en een kortingkaart van 50 procent voor andere treinritten met de NMBS. Dat heeft de directie van Bpost per brief meegedeeld aan zijn gepensioneerden, schrijft Het Belang van Limburg dinsdag. In ruil heeft Bpost wel een ‘aanzienlijke’ bijdrage gestort in het sociaal fonds voor de Bpost-gepensioneerden.

De contractueel gepensioneerden van Bpost kunnen nog tot eind van dit jaar van een aantal voordelen bij de NMBS genieten. Maar vanaf begin volgend jaar schaft de directie het voordeel af.

‘Het actief personeel van Bpost blijft de voordelen wel nog behouden’, bevestigt Bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck. ‘De maatregel is nodig om de tewerkstelling veilig te stellen in een structureel dalende postmarkt. Bovendien brengt de afschaffing van het voordeel een serieuze administratieve verlichting met zich mee. Tot slot wijzen we erop dat gepensioneerden van 65 jaar en ouder kunnen genieten van heel wat maatregelen die de overheden hebben genomen om de mobiliteit van senioren te bevorderen, zoals de seniorenbiljetten van de NMBS.’

De beslissing stuitte op heel wat verzet bij de vakbonden, maar uiteindelijk werd een akkoord gevonden. De directie heeft ter compensatie een ‘aanzienlijk’ bedrag gestort in het sociaal fonds voor de Bpost-gepensioneerden. Welk bedrag in het fonds gestort werd, en welke besparing de maatregel Bpost oplevert, wilde de directie niet bekendmaken.