Nestor uit Vlaamse beweging Mark Grammens overleden
Mark Grammens Foto: ID/ photo agency

Mark Grammens is maandagmiddag in Liedekerke overleden. Hij werd 84 jaar. Grammens was oud-journalist en publicist. Dat melden de Vlaamsgezinde website Doorbraak.be en Knack.

Mark Grammens is de zoon van taalactivist Flor Grammens. Van 1988 tot 2013 bracht hij tweewekelijks het eenmansblad Journaal uit. In 1990 publiceerde Grammens ‘Gedaan met geven en toegeven’ over de communautaire kwesties, waarop Hugo Schiltz reageerde met ‘Gedaan met zeuren en treuren’.

Grammens was correspondent in Londen voor bij de Vlaamse krant Het Volk en het Nederlandse dagblad Trouw. Hij richtte het linkse, Vlaamsgezinde De Nieuwe op, maar volgens Doorbraak bleef hij geen linkse flamingant: ‘Uit zijn artikels bleek dat hij de collaboratie als een positief feit voor Vlaanderen aanzag. Van zijn vroegere eerder linkse standpunten bleef niets meer over. Menigmaal bleek uit opiniestukken dat hij intellectueel sterk naar de standpunten van het Vlaams Blok/Belang neigde. Voor hem mocht niets de zelfstandigheid van Vlaanderen in de weg staan’, staat te lezen op Doorbraak.be

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in