Vakbonden willen arbeidsinspectie op Brussels Airport
Foto: BELGA

De drie vakbonden bij Brussels Airport Company (BAC) vragen minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en zijn collega van Werk Kris Peeters (CD&V) om de arbeidsinspectie te sturen naar de uitbater van de luchthaven van Zaventem. Ze willen een grondig onderzoek naar de naleving van de arbeidsreglementering. Eén van de klachten is dat de afspraken over minimumbezetting van de dienst ‘Security’ niet worden gerespecteerd.

Volgens de bonden worden de in de ondernemingsraad gemaakte afspraken in verband met de minimumbezetting in het ‘Welcome Center’ en bij de dienst ‘Security’ door de directie van de Brussels Airport Company niet nageleefd. De vakbonden nemen het ook niet dat werknemers worden ingezet in uurroosters die niet op hen van toepassing zijn. Zo worden werknemers die in een administratieve functie zitten, ingezet in uurroosters die enkel van toepassing zijn voor diensten in een ploegensysteem. Daarnaast gebeuren de selecties bij het invullen van gelijkaardige functies willekeurig en discriminerend en geenszins objectief.

‘De laatste weken escaleerde de situatie compleet’, stellen de bonden. Volgens de vakbonden zit het sociaal overleg bij Brussels Airport muurvast en weigert de directie ondanks verschillende oproepen werk te maken van het naleven van afspraken en het respecteren van de regelgeving.

De arbeidsinspectie moet volgens de bonden ook een audit uitvoeren over de werking en het functioneren van de overlegorganen, want de directie schendt volgens de vakbonden de bevoegdheden van de ondernemingsraad in deze materies.

Als de arbeidsinspectie de vakbonden gelijk geeft, stapt ACV Transcom volgens zegsman Kurt Callaerts naar de arbeidsrechtbank, terwijl Sophie Crombain (ACLVB) er eerder voor pleit om in dat geval via het paritair comité een verzoeningsprocedure op te starten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in