Opnieuw kamp bij de Ourthe stilgelegd, civiele bescherming vraagt om zwemverbod
THEMABEELD. Foto: Pol De Wilde - Corelio

Nadat meerdere jeugdkampen vroegtijdig stopgezet werden komt de civiele bescherming met een richtlijn over zwemmen in de Ourthe. Gisteren werd nog een scoutskamp stilgelegd in Vielsalm nadat leden gezwommen hadden in een zijrivier van de Ourthe. Vijftien Jongidsen en tien leidsters van Sint-Lievens Sint-Andries werden zaterdag ziek. Dat meldt VTM Nieuws.

De scoutsmeisjes waren al een week op kamp in Ottré, nabij Vielsalm. Nadat leden waren gaan zwemmen in een zijtak van de Ourthe werden meerdere meisjes ziek. Ze hadden allemaal maagklachten en moesten overgeven.

Nu dit het zoveelste kamp is dat deze zomer vroegtijdig gestopt werd, komt de civiele bescherming met een algemene richtlijn. Die maant de leiding van zulke kampen om haar leden te verbieden nog te zwemmen en te spelen in de Ourthe.

Stalen brengen geen duidelijkheid

De stalen die vorige week in een zijrivier van de Ourthe werden genomen in Tenneville in de provincie Luxemburg, hebben geen probleem met het water aan het licht gebracht. Dat meldt KSA Nationaal. Vorige week belandden zes leden van de jeugdbeweging er tijdens een kamp in het ziekenhuis met misselijkheidsverschijnselen. Aangezien ook bij verschillende andere jeugdbewegingskampen in de omgeving van de Ourthe gelijkaardige symptomen zijn opgedoken de voorbije dagen, blijven er wel voorzorgsmaatregelen gelden.

Zwemverbod

KSA Nationaal informeert momenteel al haar lokale groepen die in het gebied rond de Ourthe op kamp zijn of nog moeten vertrekken. ‘Er is niets gevonden in de stalen, maar gezien de problemen op verschillende plaatsen langs de Ourthe nemen we maatregelen’, zegt woordvoerder Brecht Goerlandt. ‘Het is verboden om in de Ourthe te spelen of te baden, groepen moeten drinkwater in flessen kopen en worden aangeraden om voor het eten steeds de handen te wassen met alcogel.’

Een kamp van de leeftijdsgroep 12-18 jaar van KSA Westmalle moest vorige week woensdag worden stopgezet nadat verschillende leden misselijk waren geworden. Eerder werd ook al een kamp van Chiro Steenhuffel in Bertogne stopgezet door soortgelijke problemen en de voorbije dagen volgden ook nog scoutskampen in Durbuy en Ottré. Ook Scouts en Gidsen Vlaanderen liet al weten haar groepen in de regio af te raden om te zwemmen of zich te wassen in de Ourthe en haar zijrivieren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in