Waarom dj's wapperende haren hebben
Dj Steve Aoki op Tomorrowland Foto: BELGA

Op de weide van Tomorrowland lopen niet alleen feestvierders rond als wandelende trends, ook achter de booth staan supersterren al plaatjes draaiend te pronken in een eigen uitgesproken stijl. De rode draad binnen de dj-stijl? Lange wapperende haren.

De tijd waarin een dj werd bestempeld als Johnny is voorgoed voorbij. Dj’s op Tomorrowland profileren zich als trendsetters die overal ter wereld modeverschijnsels die binnen de eigen persoonlijkheid liggen, oppikken. Een deels gedeelde persoonlijkheid zo blijkt, want lange wapperende haren vallen bij opvallend veel mannen in de smaak. Onder andere Steve Aoki, Tommy Trash, Goldfox, Salvatore Ganacci en Mr. Tophat lieten hun haren al rijkelijk groeien. Volgens stiliste Lien Degol een trend die al een dik jaar in opmars is, en die zijn populariteit aan verschillende factoren te danken heeft.

Gender, Ibiza, Rock

Lange haren werden tot een jaar geleden nog automatisch met vrouwelijkheid geassocieerd, nu worden we voortdurend om de oren geslagen met de term ‘androgyniteit’ of genderneutraliteit. De rol van het geslacht vervaagt, zowel in de modewereld als in het land der dj's. ‘In de wereld van modehuizen als Gucci, Prada en Valentino is androgyniteit een vast gegeven. Diversiteit en persoonlijkheid regeren, niks hoeft nog volgens de regels te gaan en geslacht doet er niet meer toe. Jonge hippe mensen als dj’s reizen de wereld rond, pikken die trend waarin genderrollen vervagen bijgevolg sneller op en hebben geen gêne om die te verspreiden.’

Toch ligt niet alleen het minder belangrijk worden van geslacht aan de oorsprong van het plotse opduiken van mannen met haren tot aan de poep. ‘Dj’s met lange haren worden enerzijds beïnvloed door de genderneutrale trend in de modewereld, anderzijds gaan ze ook mee in andere trends. Daarmee bedoel ik de hippie vibe uit Ibiza, dé stad der dj’s, maar ook de trend waar ze zich kleden als rocksterren. Hun lange haren passen ook binnen dit concept, die ze combineren met heavy metal T-shirts waarmee ze zich Mick Jagger of Lenny Kravitz wanen.’

Hip en/of aantrekkelijk?

Keerzijde van de medaille: vrouwen zouden lange haren niet per se aantrekkelijker vinden. Gedragsbioloog Mark Nelissen van Universiteit Antwerpen legt uit in Het Laatste Nieuws dat ‘wat ons aantrekt in het andere geslacht, de verschillen tussen onze eigen sekse en die van een ander zijn. Een vrouw kan in dat opzicht verward zijn om een stoere man met lange haren te zien, omdat het niet lijkt te kloppen, zo’n typisch vrouwelijk kenmerk bij een man.’ Wat sommige vrouwen aantrekt in een man zijn tekenen van een grote hoeveelheid testosteron, zoals volle baarden of kaalheid. En laat de trend van de lange wapperende haren nu net het tegenovergestelde zijn van wat die vrouwen puur biologisch aantrekkelijk zouden vinden. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in