VS sturen speciale gezant naar Israël
Foto: REUTERS

De Verenigde Staten sturen een speciale gezant naar het Midden-Oosten vanwege de spanningen rond de Tempelberg in Jeruzalem. Dat meldt CNN zondag op gezag van de Amerikaanse regering. Topdiplomaat Jason Greenblatt is momenteel op weg naar Israël.

‘We zijn in gesprek met de betrokken partijen en voelen ons verplicht om een oplossing te vinden voor het huidige veiligheidsprobleem’, aldus een woordvoerder van de regering.

Zweden, Frankrijk en Egypte hebben door de escalatie van het geweld een bijzondere zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeengeroepen. ‘Dialoog, de-escalatie en het behoud van de status quo zijn absoluut noodzakelijk’, tweette de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken hadden op 14 juli aan de Tempelberg twee Israëlische politieagenten gedood, en werden daarop zelf doodgeschoten. Israël voerde daarop strenge veiligheidsmaatregelen in voor moslims, en installeerde onder meer metaaldetectoren. Dat leidde tot hevige rellen, waarbij vier mensen om het leven kwamen en honderden anderen gewond raakten.

Zondag nog kwamen twee Jordaanse mannen om bij een schietpartij aan de Israëlische ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman. Het is nog niet duidelijk of het incident gelinkt is aan de oplopende spanningen in de regio.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in