IMF optimistischer over groei in eurozone
Foto: REUTERS
Optimisme bij het IMF voor de eurozone, maar het Verenigd Koninkrijk zal het door de brexit minder goed doen dan verwacht. De wereld gaat minder op de VS en Groot-Brittannië steunen, voorspelt het fonds.

De wereldeconomie herstelt zich en het Internationaal Monetair Fonds ziet een groei van 3,5 procent dit jaar. Maar die steunt veel minder op erld, de Verenigde Staten, dan anders. Het fonds ziet de groei meer bij China, de eurozone, Japan en Canada.

Het IMF lijkt er minder op te vertrouwen dat president Trump zijn economische hervormingsagenda tot een goed einde zal brengen.

Ook in Groot-Brittannië, waar de brexit voor veel onzekerheid zorgt, is de situatie minder zonnig. De groei over het Kanaal was in het eerste kwartaal van dit jaar wat minder dan voorspeld. Het IMF rekent bij de Britten voor dit jaar nu op een groei van 1,7 procent, waar aanvankelijk 2 procent werd voorspeld. Voor 2018 blijft de prognose ongewijzigd op 1,5 procent. De moeizame brexit-onderhandelingen zijn daar niet vreemd aan. Het Britse ministerie van Financiën reageerde al met de boodschap 'dat het van levensbelang is de best mogelijke deal uit de brand te slepen.'

Voor de eurozone ziet het er beter uit dan verwacht. Volgens het muntfonds gaat de economie in de eurolanden dit jaar naar verwachting gemiddeld 1,9 procent vooruit en volgend jaar 1,7 procent. Bij de vorige raming in april was dat nog 1,7 en 1,6 procent.

Het IMF constateert dat veel landen in Europa in de eerste maanden van dit jaar verrassend sterke groeicijfers lieten zien. Vooral in Spanje en Italië ziet de situatie er inmiddels heel wat rooskleuriger uit. Nu onder meer de Franse presidentsverkiezingen achter de rug zijn, lijken ook de politieke risico’s in het eurogebied weer wat afgenomen.

De wereldwijde groeiverwachting is in de maandag gepubliceerde juli-update van de World Economic Outlook niet herzien. Het groeitempo zit dus in de lift, maar van een krachtige wereldwijde economische groei zoals we die voor de crisis kenden, is voorlopig nog geen sprake.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in