De Wever: ‘Tijd dat minister van Justitie verantwoordelijkheid neemt’
Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) en Minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Foto: BELGA

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemde de ontsnapping van twee gedetineerden donderdag ‘het dieptepunt’. Volgens De Wever is er een gebrek aan investeringen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in de veiligheid van de Antwerpse justitiepaleizen en het binnenbrengen van gevangenen.

‘Het is tijd dat de minister zijn verantwoordelijkheid neemt’, zei De Wever zondag aan de regionale televisiezender ATV. ‘We hebben al zoveel beloftes gekregen en elke keer hoop je dat het in orde komt, maar tot nu toe heb ik alleen maar achteruitgang gezien.’

De Wever noemt het ‘al jaren een grote ergernis’ dat de minister van Justitie weinig investeert in het Antwerpse veiligheidskorps. ‘Er zijn ons 77 mensen toegezegd in 2006 - toen nog door mevrouw Onkelinx - maar men heeft dat nooit ingevuld’, stelt hij. ‘In theorie is men nooit verder geraakt dan 36 en daarvan waren er vorige week welgeteld vier. Als ik dan de minister hoor zeggen dat het een gedeelde verantwoordelijkheid is, dat ook de lokale politie iets moet doen, dan vind ik dat er echt ver over: wij doen eigenlijk alles al.’

Volgens De Wever zet de Antwerpse lokale politie momenteel al permanent 41 agenten in voor werk dat door Justitie zou moeten worden uitgevoerd. In Brussel zorgt Justitie er daarentegen wel voor dat het veiligheidskorps volledig volzet is, stelt hij.

Ook de voorzitter van het Antwerpse hof van beroep, Bruno Luyten, haalde donderdag na de feiten al zwaar uit naar minister Geens in verband met de structurele onderbemanning van het Antwerpse veiligheidskorps.

'Misverstand'
Geens zegt dat er een misverstand heerst bij 'meneer de Wever wat betreft de taakverdeling tussen de lokale politie en het veiligheidskorps van justitie'. Dat zegt hij op Radio 1.

Volgens Geens zijn de wettelijke bepalingen duidelijk. De lokale politie is, in samenwerking met de federale politie, verantwoordelijk voor het transport van gevangenen. Het veiligheidskorps van justitie kan een ondersteuning vormen.

Het is volgens Geens niet correct om te stellen dat het veiligheidskorps moet instaan voor het transport van gevangenen.

'Er moet overal lokaal samengewerkt worden tussen de lokale politie en het veiligheidskorps', zegt Geens. De minister zegt dat hij 420 mensen ter beschikking heeft voor het veiligheidskorps, maar volgens een schatting van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is er nood aan meer dan 800 mensen voor het transport van gevangenen.