Mensen zonder papieren ondergebracht in leegstaand huis
Burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf. Foto: BELGA

De groep van een 80-tal mensen zonder papieren logeren sinds vrijdag in de sporthal van de gemeente Etterbeek. Zij gaan nu in op het voorstel van de gemeente om te verhuizen naar een leegstaand gebouw.

Burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf vorderde het leegstaande gebouw op. De groep mensen, die zichzelf de Voix des Sans-Papiers noemt, kraakte de voorbije jaren al verschillende leegstaande gebouwen. Vrijdag wouden ze een ander leegstaand gebouw in Etterbeek bezetten, maar dat werd hen door de burgemeester verboden omdat het gebouw te gevaarlijk was.

Op basis van een rapport van de gemeentediensten was er instortings- en brandgevaar in het gebouw dat de groep wou kraken in de Haernestraat. Het voldeed ook niet aan de nodige hygiëne- en sanitaire vereisten. Daarom stelde burgemeester De Wolf zijn veto tegen die bezetting. Hij bood de groep wel aan tot zondagavond in de gemeentelijke sporthal te verblijven terwijl een andere oplossing werd gezocht. De groep sans-papiers en de mensen en verenigingen die hen steunen, gingen op dat aanbod in.

Oplossing

Die oplossing werd gevonden door de opvordering van een ander leegstaand gebouw, aan de Oudergemlaan, zo meldt de gemeente Etterbeek. Het gaat om een voormalig rusthuis dat binnenkort zou gerenoveerd worden, maar dat volgens de gemeentediensten bewoonbaar is. De groep sans-papiers zou er kunnen blijven tot 15 september, datum waarop het bevel tot opvordering een einde neemt.

Burgemeester Vincent De Wolf stapte zondagnamiddag met dat voorstel naar de groep sans-papiers, die er graag op inging.

‘Wij zijn zeer tevreden met dit voorstel en met het gebouw en zijn de burgemeester dankbaar dat hij dit initiatief heeft genomen’, zegt een woordvoerder. ‘Het is een primeur in België dat een burgemeester een privégebouw opvordert om zogenaamde sans-papiers onderdak te bieden. Wij hopen dat andere burgemeesters dit voorbeeld volgen.’