De Belgische mannen hebben zondagavond de eindzege op zak gestoken in het toernooi om de halve finale van de World League in Johanensburg. In de finale rekenden de Red Lions met maar liefst 1-6 af met Duitsland. De Belgen namen zo fors revanche voor de 2-3 nederlaag tegen Duitsland in de groepsfase.

Van Doren bracht de Lions na veertien minuten op voorsprong, waarna Duitsland snel tegenscoorde via Grambusch (16.), op strafcorner. Vervolgens stond er geen maat meer op de troepen van bondscoach McLeod. Treffers van Boon (20.) op strafcorner, Keusters (22.) en Charlier (27.) zorgden voor een 1-4 ruststand in het voordeel van de Lions.

Ook in de tweede helft had Duitsland nog maar weinig in de pap te brokken. Doelpunten van Charlier (58.) en Mermans (59.) legden de eindstand vast op een vernederende 1-6.

Het belangrijkste doel van de Belgische hockeymannen, voor aanvang van het toernooi in Johannesburg, was het bereiken van de halve finales in Zuid-Afrika en zo de kwalificatie voor het WK. Dat lukte door in de kwartfinales Nieuw-Zeeland (FIH 8) te kloppen met 2-0. Na de 2-1 in de halve finale tegen Australië (FIH 2) bereikten de Lions de finale.

De volgende afspraak voor de Belgische hockeymannen is het EK in Amsterdam (19-27 augustus).

Twee individuele prijzen

De winst tegen Duitsland leverde de troepen van bondscoach McLeod ook nog twee individuele prijzen op. Arthur Van Doren werd verkozen tot Beste Jonge Speler van het toernooi, terwijl Tom Boon gekroond werd tot topschutter met zeven goals. Boon gaat bij die laatste prijs zijn ploegmakker Cédric Charlier (6 goals) vooraf.

De Duitser Mats Grambusch werd verkozen tot Beste Speler van het toernooi. De prijs voor de Beste Doelman ging naar de Spanjaard Quico Cortes.