Dylan Groenewegen is de snelste op de Champs-Elysées, Froome heeft vierde Tour de France officieel binnen
Foto: AFP

Dylan Groenewegen heeft in de 104e Tour de France de afsluitende sprint op de Champs-Elysées gewonnen. Traditioneel werd de gele trui van Chris Froome op de slotdag niet meer aangevallen, waardoor de Brit na een triomftocht (inclusief champagne op de fiets) zijn vierde eindzege op de streep in Parijs officieel mocht vieren.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

De slotrit van de Tour de France werd om 16u50 op gang geschoten in Montgéron en eindigde 103 kilometer later in Parijs op de Champs-Elysées. Het is een ongeschreven wet in het peloton dat op de slotdag het klassement niet meer wordt aangevallen, de beslissing was dus al gevallen in de tijdrit van zaterdag in Marseille. Daardoor kregen we op de slotdag de traditionele beelden van gele trui Chris Froome die voor de fotografen samen met zijn ploegmaats al op de fiets met een glaasje champagne toostte op zijn vierde eindzege.

Dylan Groenewegen is de snelste op de Champs-Elysées, Froome heeft vierde Tour de France officieel binnen
Foto: AFP

Zo ging het in een sukkeldrafje richting Parijs. Bij de eerste doortocht op de Champs-Elysées was het echter Wanty-Groupe Gobert dat meteen het vuur aan de lont stak met Parijzenaar Yoann Offredo. Uiteindelijk geraakten negen renners weg en met Julien ‘Vermoteur’ Vermote zat er ook een landgenoot mee. De kilometervreter van Quick Step Floors waagde zijn kans met Daryl Impey, Alexey Lutsenko, Sylvain Chavanel, Michael Schär, Nils Politt, Dion Smith, Marcus Burghardt, Imanol Erviti en Stefan Küng. Een aantrekkelijk groepje.

Dylan Groenewegen is de snelste op de Champs-Elysées, Froome heeft vierde Tour de France officieel binnen
Foto: AP

Het waren echter vooral de eerste regendruppels die voor nervositeit zorgden in het peloton, waar de sprintersploegen op de hobbelige en spekgladde kasseitjes meteen het tempo opvoerden. Na de opgaves van Mark Cavendish, Peter Sagan, Arnaud Démare en natuurlijk Marcel Kittel roken alle overgebleven sprinters immers hun kans in de laatste massasprint van deze Tour.

André Greipel had al twee keer gewonnen op de Champs-Elysées en moest ook nu Lotto-Soudal de eerste zege in deze Tour schenken, waardoor de rode brigade van Marc Sergeant al vroeg het heft in handen nam. En ondanks zijn grote teleurstelling om het missen van de Superstrijdlust, kon het daarvoor rekenen op de diensten van een alweer indrukwekkende Thomas De Gendt.

Dylan Groenewegen is de snelste op de Champs-Elysées, Froome heeft vierde Tour de France officieel binnen
Foto: Photo News

Aangezien ook de ploegen van de andere, overgebleven sprinters hun verantwoordelijkheid opnamen, bedroeg de voorsprong van de negen koplopers nooit meer dan een halve minuut. Maar met negen hardrijders voorin, moest er wel fors doorgereden worden op deze slotdag. Op tien kilometer van de streep werden ze dan toch ingerekend.

Het ging in een rotvaart naar de streep, met Team Sky steevast in de voorste gelederen en Oliver Naesen daar vlak echter in dienst van kopman Romain Bardet, aangezien de Fransman slechts een seconde voorgift had op Mikel Landa en dus op de slotdag alsnog zijn podiumplaats kon verliezen.

Chaotische sprint

In de slotronde probeerde Zdenek Stybar nog wel een sprint te ontlopen. De Tsjech van Quick Step trok vol door en zorgde even voor spanning en wanorde in het peloton maar tegen een jagend peloton was het onbegonnen werk. De aangekondigde massasprint kwam er dus toch.

Er zat echter geen lijn in, geen enkele ploeg kreeg zijn treintje in stelling. Dylan Groenewegen begon van heel erg ver maar hield verrassend stand.

De vierde van Froome

Chris Froome was na zijn derde plek in de tijdrit van zaterdag in Marseille al zeker van de eindzege en moest er enkel voor zorgen dat hij ongeschonden de streep haalde. Dat gebeurde ook, waardoor de Britse kopman van Team Sky al triomferend over de eindstreep kon bollen en al voor de vierde keer de Tour de France won, na eerdere zeges in 2013, 2015 en 2016.

Het recordaantal van vijf eindzeges in La Grande Boucle wordt momenteel gedeeld door vier renners: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. De Amerikaan Lance Armstrong verbeterde het record van de vier tussen 1999 en 2005 tot zeven eindzeges, maar zag in 2012 zijn resultaten geannuleerd worden na zijn dopingbekentenis.

Uitslag:

1. Dylan Groenewegen

(later meer)

Eindstand:

1. Chris Froome

2. Rigoberto Uran +54’

3. Romain Bardet +2’20’

4. Mikel Landa +2’21’

5. Fabio Aru +3’05’

Bekijk hier het volledige klassement!