Gentse Feesten: Dag van de Lege Portemonnees
Datakamp op de Gentse Feesten Foto: Fred Debrock

De Gentse Feesten gaan hun laatste nacht in en sluiten af met de traditionele dag van de Lege Portemonnees. De feesten verliepen zonder grote incidenten. Wildplassen blijft wel een probleem.

Enkele vechtpartijen en wildplassers

Op de voorlaatste dag bezochten 150.000 mensen de Gentse Feesten, het grootste stadsfestival van Europa. Dat waren er zowat 25.000 minder dan vrijdag, mede door het slechte weer. Er werd een tiental vechtpartijen genoteerd en 19 mensen werden gearresteerd. Exact 124 feestvierders kregen een GAS-boete van 120 euro voor wildplassen.

Winnaars straatconcours

Feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld) reikte op de laatste dag van de Feesten ook de prijzen voor de straatanimatie uit. In de categorie strafste straatact haalde evenwichtskunstenaar Juan Soli’s Mellado uit Spanje het voor de Argentijnse clown Daniel Alberto Ligresti en de Belgische hiphopper Patrick Lor.

Als strafste straatmuzikant kwam M², Sonny Vande Putte uit België uit de bus. Zij spelen met vier muzikanten op een rollend podium van een vierkante meter. De band Pieter Mortier uit België werd tweede en het Belgische blazersensemble De Jartellen derde. De prijzen één, twee en drie zijn respectievelijk goed voor 2.500, 1.000 en 500 euro. Het is het tweede jaar dat die prijzen worden uitgereikt. ‘Er is een hoge kwaliteit aan straatanimatie, en we gaan ervoor zorgen dat we hiermee volgend jaar verder gaan’, weet Peeters.

Slot

Zondag sluiten de Gentse Feesten af met de traditionele dag van de Lege Portemonnees, het Bal 1900 op de Kouter en de Kaarskensstoet onder begeleiding van Die Verdammte Spielerei op de Korenmarkt. Om 22u30 speelt Meuris bij Sint-Jacobs/Walter De Buckplein.