Jasper De Buyst is de snelste van het pak in Ronde van Wallonië, Dylan Teuns nieuwe leider
Foto: BELGA

In de Ronde van Wallonië heeft Jasper De Buyst de tweede etappe die eindigde in Seraing gewonnen. In de laatste kilometers probeerden een aantal renners nog een kloofje te slaan op het peloton, maar ze slaagde er niet in om weg te komen van het aanstormende peloton. Van het pak was Jasper De Buyst de snelste, het is nog maar zijn tweede profzege, nadat hij eerder dit jaar ook de Heistse Pijl op zijn naam schreef. De Deen Michael Morkov eindigde tweede, Justin Jules vervolledigde de top drie. Benjamin Thomas, de ritwinnaar zaterdag, moet zijn gele trui afgeven aan Dylan Teuns.

Jasper De Buyst (Lotto Soudal) heeft zondag de tweede etappe in de Ronde van Wallonië (2.BC) op zijn naam geschreven. Na 192,8 kilometer tussen startplaats Chaudfontaine en aankomstplaats Seraing was De Buyst de snelste in een massaspurt. Hij liet de Deen Michael Morkov (Katusha) en de Fransman Justin Jules (WB Veranclassic) achter zich. Dylan Teuns (BMC), zaterdag derde in de eerste etappe, neemt de leiderstrui over van de Fransman Benjamin Thomas (Armée de Terre).

Een vlucht van vijf renners kleurde de overwegend vlakke etappe. Onze landgenoot Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo) trok mee in de aanval en kreeg de Deen Hansen (Aqua Blue) en de Fransen Roux (FDJ), Geniez (AG2R) en Turgis (Cofidis) mee als gezelschap. Het vijftal kreeg maximaal een kleine drie minuten voorsprong, maar werd in de slotfase opnieuw ingehaald.

Jasper De Buyst is de snelste van het pak in Ronde van Wallonië, Dylan Teuns nieuwe leider
Foto: BELGA

Het peloton maakte zich op voor een massaspurt, maar vlak daarvoor reed leider Thomas lek. De Fransman slaagde er niet meer in terug te komen. Dylan Teuns (BMC), zaterdag derde in de eerste etappe, neemt de leiderstrui over van de Fransman. In de sprint voor de zege stond er geen maat op De Buyst. Voor de 23-jarige Vlaams-Brabander is het de tweede zege van het jaar, na eerder de Heistse Pijl.

Jasper De Buyst is de snelste van het pak in Ronde van Wallonië, Dylan Teuns nieuwe leider
Dylan Teuns wordt de nieuwe leider. Foto: BELGA

Jasper De Buyst: “Met de stempel pistier wil ik niet langer leven”

Jasper De Buyst is meer dan tevreden met zijn eerste plaats in de tweede rit in Serraing. “De ploeg, maar ook ikzelf kwam naar hier met de bedoeling om een ritje te winnen. Dat dit is gelukt, doet enorm deugd”, verzucht hij na afloop. Het is voor De Buyst zijn tweede zege van het seizoen. “Ik had er eigenlijk al drie moeten tellen, want ik was er al enkele keren heel dicht bij”, zegt hij. “ Deze zege toont gewoon aan dat ik een heel regelmatig seizoen aan het neerzetten ben.”

De sprintvoorbereiding verliep zeer hectisch, want een aantal renners gokten op een vlucht in de laatste kilometers. En het regende ook, waar de weg er kletsnat bij lag. Een gevaarlijk situatie dus. “Er kwam nog een renner van Cofidis ten val, maar ik werd niet gehinderd. In de slotfase zat ik ideaal met vier man voorin: Maes, Van de Sande, Hofland en ikzelf. Hofland was de laatste schakel en bracht me mooi in stelling. Op 250 meter kwam ik op kop te zitten, misschien wat vroeg maar Moreno had er een lange beurt op zitten. Ik voelde Morkov me met meer snelheid passeren, maar ik kon me in zijn slipstream nestelen en kon hem remonteren”, beschrijft De Buyst de sprint.

“Dat ik het op dergelijke zware omloop kan afmaken, doet deugd. Ik heb een goed voorjaar achter de rug en het interval koersen van de klassiekers vind ik hier terug, al zijn de klimmetjes wel iets langer. Dat ik op zo’n parcours niemand moet vrezen, duidt erop dat ik als wegrenner progressie heb gemaakt. Met de stempel pistier wil ik niet langer leven”, besluit De Buyst

Dylan Teuns: “Het worden nog moeilijke dagen”

Dylan Teuns eindigde zaterdag derde en pakt door een breuk in het peloton de leiderstrui over van Benjamin Thomas. “Ik ben naar de Ronde van Wallonië gekomen om een goed klassement te rijden. Ik koers heel graag in de streek rond het Luikse, ik kom hier ook vaak trainen”, vertelde de nieuwe leider. “Dat ik nu al aan de leiding sta, is een verrassing. Op het lokale circuit heb ik geprobeerd weg te springen met enkele andere renners. Maar we werden teruggenomen op vier kilometer van de aankomst. Ik zat nadien goed vooraan in het peloton, zonder te weten dat Thomas op dat moment in moeilijkheden verkeerde. Uiteraard ga ik mijn leidersplaats verdedigen de komende dagen. Het is mijn doel het eindklassement te winnen. Daar ga ik de volgende drie dagen alles voor doen. Er komen nog wel tien renners in aanmerking voor de eindzege. Het worden nog moeilijke dagen, maar belangrijk is dat ook ik ook klaar ben om een goed figuur te slaan in de Ronde van Polen.

Teleurgestelde Thomas: “Verlies gele trui door breuk in peloton”

De Fransman Benjamin Thomas (Armée de Terre) verloor zijn gele leiderstrui in de Ronde van Wallonië ten koste van onze landgenoot Dylan Teuns (BMC). De 21-jarige ritwinnaar van zaterdag werd opgehouden door een breuk in het peloton. “Ik heb een moeilijke dag achter de rug”, stak Thomas van wal na de aankomst. “Ik had niet dezelfde goede benen als zaterdag en had het moeilijk tijdens enkele klimmetjes. Tijdens de afdaling naar Seraing, op zo’n drie kilometer van de aankomst, was de weg nat en viel er een gat in het peloton. Ik werd opgehouden en verlies op die manier mijn gele trui. Ik ben in de eerste plaats teleurgesteld voor mijn ploegmaats, die veel werk hebben verzet. Ik ben nog altijd leider in het bergklassement en ga dat de rest van de Ronde van Wallonië blijven verdedigen.”