De internationale gemeenschap roept Israël en de Palestijnen op tot terughoudendheid na het geweld van de afgelopen dagen. Daarbij zijn al zeven mensen omgekomen. De Arabische Liga waarschuwt Israël.

Nadat vorige week vrijdag twee Israëlische militaire politieagenten werden doodgeschoten in een aanslag in de oude stad, heeft Israël gereageerd met extra veiligheidscontroles aan de Tempelberg.

De plaatsing van metaaldetectoren zet kwaad bloed bij de Palestijnen. Zij zien het als een aanval op de ‘status-quo’ aan de heilige site en dat is een rode lijn.

De Israëlische en Palestijnse leiders zetten zich schrap voor weken van geweld. Sinds het vrijdaggebed zijn bij rellen in de buurt van de Tempelberg vier Palestijnen gedood. Op de Westelijke Jordaanoever zijn drie Israëlische kolonisten doodgestoken. Israël heeft op zaterdag extra troepen naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd.

Het Midden-Oostenkwartet - de VS, Rusland, de EU en de VN - roept alle partijen op tot terughoudendheid ‘gezien de gevoeligheid rond de heilige sites in Jeruzalem’. De Arabische Liga spreekt straffe taal. 'Jeruzalem is een rode lijn die voor moslims en Arabieren niet mag overschreden worden. Wat nu gebeurt, is een poging om een nieuwe realiteit te vestigen in de Heilige Stad. De Israëlische regering speelt met vuur en riskeert een grote crisis met de Arabische en islamitische wereld.'

Er zijn intussen aanwijzingen dat Israël de metaaldetectoren wil vervangen met andere veiligheidsmaatregelen. Majoor-generaal Yoav Mordechai roept de moslimwereld op om met alternatieven te komen om de veiligheid te verbeteren. Maar niet idereen in de Israëlische regering lijkt bereid om toegevingen te doen.

Vraag is ook of de moslimgemeenschap vrede mee zal nemen met andere maatregelen. De moefti van de Al Aqsamoskee pleit alvast voor een volledige terugkeer naar de vroegere situatie.

De VN-Veiligheidsraad zal maandag in spoedzitting bijeenkomen om de situatie te bespreken.