Indonesische president opent jacht op drugsdealers
President Joko Widodo van Indonesië. Foto: REUTERS

De Indonesische president Joko Widodo heeft politieagenten in zijn land opgeroepen drugsdealers neer te schieten. De oproep doet denken aan de taal van de Filipijnse president Rodrigo Duterte.

‘Schiet buitenlandse drugshandelaren neer als ze zich verzetten tegen hun arrestatie, want door al hun drugs zijn we in een noodsituatie verzeild geraakt. Wees streng en toon geen genade’, zei Joko Widodo vrijdagavond op een politieke bijeenkomst.

De president van Indonesië staat, net als zijn Filippijnse ambtgenoot Rodrigo Duterte, voor een strenge aanpak van drugshandel. Volgens Widodo zouden dagelijks tientallen jongeren sterven door drugs.

Om het drugsprobleem te bestrijden is sinds zijn aantreden het aantal executies, vooral van buitenlanders, opgeschroefd. Op het gevangeniseiland Nus Kambangan zijn al verschillende drugscriminelen doodgeschoten door het vuurpeloton.

De Verenigde Naties hekelen de weinig transparante processen en de toepassing van de doodstraf in het land. ‘Met die executies geven we een krachtig signaal dat Indonesië de drugsepidemie wil uitroeien’, verdedigde Widodo zich eerder op nieuwszender Al Jazeera.

Indonesische president opent jacht op drugsdealers
Indonesische agenten schoten vorige week een buitenlander dood die probeerde om een ton crystal meth het land binnen te smokkelen. Foto: EPA

Op de Filipijnen heeft president Duterte voert een harde strijd tegen drugs. Hij dreigt er geregeld mee criminelen te doden.