Interpol: Meer dan 170 IS-terroristen onderweg naar Europa
Foto: REUTERS

Interpol heeft een lijst verspreid met namen van 173 IS-terroristen die opgeleid zijn om in Europa zelfmoordaanslagen te plegen als vergelding voor de nederlagen die de terreurgroep lijdt in het Midden-Oosten. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De misdaadbestrijdingsorganisatie stelde de lijst op op basis van inlichtingen van de Verenigde Staten die werden verkregen tijdens de aanvallen op IS-gebied in Syrië en Irak. Volgens de inlichtingen- en antiterreurdiensten in Europa bestaat het risico dat zelfmoordterroristen zullen toeslaan in Europa, wanneer het kalifaat van IS in mekaar stuikt.

Er zijn nog geen aanwijzingen dat de personen op de lijst al in Europa zijn aangekomen, maar het feit dat Interpol de lijst verspreidt, betekent volgens The Guardian dat men informatie over hen aan het vergaren is en dat men terreuractiviteiten op Europese bodem verwacht.

De lijst werd op 27 mei verspreid door het secretariaat-generaal van Interpol. Interpol wees er toen in een begeleidend schrijven op dat het gaat om ‘IS-strijders die werden opgeleid om met explosieven om te gaan zodat ze zoveel mogelijk slachtoffers kunnen maken. Ze verplaatsen zich ook via diverse landen om deel te nemen aan terreuractiviteiten.’

Volgens de begeleidende nota werden de verdachte IS-terroristen geïdentificeerd ‘op basis van materiaal dat in schuilplaatsen van IS werd verzameld’. Het zou gaan om personen die te kennen hebben gegeven dat ze willen deelnemen aan zelfmoordaanslagen en dat ze ‘martelaar voor de islam’ willen worden. Naast de familienaam, de naam van hun moeder en een foto, bevat de lijst ook de namen waaronder ze bij IS werden ingelijfd, van hun laatste verblijfplaats en van de moskeeën die ze bezochten.

Interpol vraagt de lidstaten of ze informatie kunnen geven over de personen op de lijst en of ze willen nagaan of deze personen via hun grenzen zijn gepasseerd. Interpol wil ook alles weten over hun mogelijke gerechtelijke antecedenten, biometrische gegevens, paspoortnummers, activiteiten op sociale media of een overzicht van de reizen die ze recentelijk hebben gemaakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in