Zelfs snor Dali ‘nog in goede staat’ na zijn dood
Salvador Dalí Foto: EPA

Het gebalsemde lichaam van de Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dali (1904-1989) is ‘in goede staat’, volgens de burgemeester van Figueres, Marta Felip.

De opgraving gebeurde op vraag van de 61-jarige Pilar Abel Martinez, die via een vaderschapstest wil achterhalen of ze de dochter van Dali is. Forensische wetenschappers namen voornamelijk stalen van de tanden van de kunstenaar, om te gebruiken voor de DNA-test waartoe een Spaanse rechter in juni de opdracht gaf. De resultaten worden ten vroegste over een maand verwacht.

Intacte snor

‘Hij is goed bewaard gebleven’, vertelde Felip vrijdag in de vroege ochtend aan de journalisten, nadat zijn lichaam uit het stenen graf onder de glazen koepel van het museum werd gehaald.

‘Zoals u weet werd het lichaam gebalsemd en gemummificeerd. Ook zijn snor is daarbij bewaard gebleven, ze bevond zich nog altijd in de typische ‘tien na tien’-positie’, zei Luis Peñuelas Reixach, secretaris-generaal van de Dalí-stichting.

De opgraving gebeurde na sluitingstijd en duurde zowat vijf uur, meldde het persagentschap Europa Press vrijdag. Er kwamen technici en bouwvakkers aan te pas, aangezien Dali onder twee stenen blokken begraven ligt van elk 1,5 ton.

DNA-test

Maria Pilar Abel Martinez (58) beweert Dali’s dochter te zijn. Haar moeder zou een relatie gehad hebben met de kunstenaar toen ze als dienster werkte voor een familie die vakantie hield in de buurt van Dalí’s huis in Cadaqués.

Dalí was toen getrouwd met Gala, die officieel Elena Ivanovna Diakonova heette. Ze hadden geen kinderen.

Martinez’ moeder had haar dochter ettelijke keren verteld dat Dalí haar vader was. Met die verhalen in het achterhoofd had Martinez in 2007 al een DNA-test laten uitvoeren met haar en huidschilfers uit Dalí’s dodenmasker. De resultaten gaven geen uitsluitsel. Als deze nieuwe DNA- test wordt uitgevoerd, zal dat wellicht pas ten vroegste over een jaar gebeuren. Er is nog beroep mogelijk.

Dalí ligt sinds zijn overlijden in 1989 begraven in zijn thuisstad Figueres, waar hij in 1904 geboren werd. Hij overleed in januari 1989 aan de gevolgen van een hartkwaal.