Drie Palestijnen omgekomen in Jeruzalem: oproep tot ‘dag van de woede’
Het lichaam van de Palestijnse Mohammad Abu Ghannam wordt gedragen tijdens zijn begrafenis Foto: REUTERS

Bij de rellen die vrijdag zijn uitgebroken in de buurt van de Tempelberg na het vrijdaggebed in Oost-Jeruzalem, zijn al drie Palestijnen gedood. De Palestijnse bevolking kwam op straat nadat de Israëlische politie verscherpte controles invoerde aan de Tempelberg.

De aanleiding voor de rellen zijn de metaaldetectoren die Israël vorige week plaatste aan de Tempelberg. Vrijdag mochten mannen onder de vijftig jaar de Oude Stad ook niet binnen voor het vrijdaggebed.

‘De toegang tot de Oude Stad en de Tempelberg (de Esplanade der Moskeeën voor de moslims, red.) zal voorbehouden worden aan mannen ouder dan 50 jaar. Vrouwen van alle leeftijden worden toegelaten’, zei de politie.

De verscherpte controles kwamen er als reactie op de dood van twee Israëlische politiemannen op de plek. De Palestijnen willen een ‘dag van de woede’ uitroepen uit protest tegen de nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Het eerste dodelijke slachtoffer was een Palestijnse tiener, de stierf door een kogel in het hoofd. Nadien volgden er nog twee dodelijke slachtoffers tijdens rellen met de politie. Er raakten ook 400 Palestijnen gewond bij de confrontaties met de Israëlische politie in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. De politie gebruikte waterkanon en traangas tegen de Palestijnen, die met stenen gooiden.

De Israëlische politie vond de actie gerechtvaardigd, omdat politieagenten werden aangevallen. De Palestijnse president Mahmoud Abbas vroeg aan de Amerikaanse president Donald Trump om Israël te overtuigen de veiligheidsmaatregelen te laten vallen.

Controle

De nieuwe veiligheidsmaatregelen hebben de Palestijnse vrees doen heropleven dat Israël de Esplanade alleen wil gaan controleren. Israël controleert de toegang tot de site, maar het beheer is in handen van Jordanië.

De Esplanade der Moskeeën ligt in Oost-Jeruzalem, Palestijns gebied waarvan de annexatie door Israël niet erkend wordt door de internationale gemeenschap. Het is de op twee na meest heilige plek voor de islam, met belangrijke religieuze gebouwen als de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee.