Giro-laureaat Dumoulin slaat Vuelta over, Kelderman kopman bij Sunweb
Foto: AP

Tom Dumoulin doet volgende maand niet mee aan de Ronde van Spanje. De Nederlandse winnaar van de Giro d’Italia vindt de Vuelta niet goed in zijn voorbereiding passen op de wereldkampioenschappen van september. Wilco Kelderman wordt de speerpunt van Sunweb.

Dumoulin is op dit moment op hoogtestage in La Plagne met ploeggenoten Sam Oomen, Lennard Hofstede, Wilco Kelderman en Søren Kragh Andersen. De renner van Team Sunweb doet daarna, richting het WK, mee aan de Clásica San Sebastian, de Binck Bank Tour en de Canadese WorldTour-wedstrijden in Montréal en Quebec. Dat meldde Iwan Spekenbrink, ploegbaas van Sunweb, voor de start van de 19de etappe in de Tour. Kelderman wordt kopman van de zwart-witte formatie. Hij krijgt de steun van Warren Barguil, die in de Tour al twee ritten won en de bolletjestrui zal pakken.

Giro-laureaat Dumoulin slaat Vuelta over, Kelderman kopman bij Sunweb
Kelderman (l.) wordt kopman in de Vuelta, Dumoulin blijft thuis. Foto: Photo News

Bij de ploegpresentatie in januari zei Dumoulin al dat dit jaar de Giro zijn hoofddoel was, en dat hij over de Vuelta later een besluit zou nemen. In de Vuelta van 2015 begon Dumoulin na een val in de Tour zonder grote ambities en werd pas gaandeweg duidelijk dat een goede klassering mogelijk was. Pas op de voorlaatste dag verloor Dumoulin toen de leiderstrui.

Op Facebook gaf de Nederlander uitleg bij zijn keuze. “Het is misschien verrassend, daarom wil ik een beetje uitleg geven. Ik hou van de Vuelta, zijn relaxte sfeer en de gepassioneerde fans. Het was ook mijn doel om samen met Wilco een goed klassement te rijden en voor ritwinst te gaan. Maar na het winnen van de Giro volgde een geweldige, maar drukke tijd. Daardoor groeide bij mezelf en het team de vraag of ik mentaal en fysiek wel klaar was voor een super druk programma met een tweede grote ronde, en om in topvorm aan de start van het WK te staan. Het risico bestaat dat de Vuelta er te veel is, en het zou jammer zijn om dit jaar met een sisser af te sluiten.”

“Daarom hebben we voor een veiligere aanpak gekozen en zal ik de Canadese eendagskoersen (GP Quebec en GP Montreal, nvdr.) rijden. Daarin werd ik in 2014 respectievelijk tweede en zesde, ik heb er dus veel zin in. In topsport is niets zeker en dus garandeert ook dit programma niets. Maar ik zal mijn uiterste best doen en we zien wel op het WK.!”

De wereldkampioenschappen wielrennen zijn in september in Bergen in Noorwegen.

Giro-laureaat Dumoulin slaat Vuelta over, Kelderman kopman bij Sunweb
Barguil, in grootse vorm momenteel, gaat eveneens van start in de Vuelta. Foto: AFP