De opkomst rond de kathedraal bedroeg net zoals in 2016 ongeveer 500 mensen. Dat zijn er nog altijd veel minder dan de 1.500 aanwezige toeschouwers in 2015, het jaar voor de aanslagen.

Het koningspaar en de kinderen hadden geen haast na afloop van het Te Deum en namen ruim de tijd om de mensen te begroeten. Koningin Mathilde, die luid toegejuicht werd, ging zelfs gewillig op de foto met een liefhebster van het koningshuis. De koninklijke familie kreeg onder meer bloemen en pralines cadeau.

Vandaag is roze (en een beetje blauw)

Mathilde koos dit jaar voor een oudroze jurk van zijde jacquard, een creatie van haar vaste kledingadviseur en kersvers baron Edouard Vermeulen. De jurk is afgewerkt met een bloemenpatroon, klokmouwen en boothals en ze draagt een bijpassende hoed van de Brusselse ontwerper Fabienne Delvigne. Ook de prinsessen Elisabeth en Eléonore waren in het roze.

De prinsen Emmanuel en Gabriël droegen een donkerblauw kostuum en een lichtblauw hemd, in harmonie met het generaalsuniform van koning Filip.

Veel genodigden, veel veiligheidsmaatregelen

Ondanks de ontspannen uitstraling van het koningspaar, waren de veiligheidsmaatregelen rond de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal waren opnieuw streng. De politie was talrijk aanwezig en op de omringende daken stonden verschillende spotters.

Onder de genodigden waren opnieuw veel prominenten aanwezig. Premier Charles Michel (MR) was op de afspraak, net zoals minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en Europees Commissaris Marianne Thyssen (CD&V).