Afrika Cup wordt vanaf 2019 in de zomer gespeeld (met meer landen)
Vorig jaar won Kameroen - onder leiding van de Belgische bondscoach Hugo Broos - de Africa Cup. Foto: EPA

De Afrika Cup zal vanaf 2019 in de zomer worden gespeeld. Het aantal deelnemende landen wordt bovendien van 16 naar 24 uitgebreid. Dat heeft het bestuur van de Afrikaanse voetbalbond besloten tijdens een bijeenkomst in het Marokkaanse Rabat. Het is Kameroen dat de eerstvolgende editie in juni 2019 zal ontvangen.

Traditioneel vond de Afrika Cup in januari en februari plaats. Met de verplaatsing komt de Afrikaanse bond tegemoet aan de verzuchtingen van de Europese clubs. Die zagen hun spelers knarsetandend midden de competitie naar het Afrikaanse landenkampioenschap vertrekken.

Ahmad Ahmad had in maart bij zijn verkiezing tot CAF-voorzitter hervormingen beloofd. Zijn voorganger Issa Hayatou, voorzitter van 1988 tot 2017, had zich steeds hardnekkig verzet tegen een kampioenschap in de zomer. Volgens hem was zijn continent dan in het noorden te warm, in het zuiden te koud en in het centrum te vochtig.

Afrika Cup wordt vanaf 2019 in de zomer gespeeld (met meer landen)
Foto: AFP

Door de uitbreiding van 16 naar 24 deelnemers zullen er ook zes in plaats van vier stadions nodig zijn. Dat wordt meteen een eerste uitdaging voor Kameroen, dat in eigen land zijn titel verdedigt.