Een aardbeving met een kracht van 6.7 op de schaal van Richter heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een spoor van vernieling gezaaid in het Turkse Bodrum en het Griekse Kos. 'We zijn onmiddellijk naar buiten gelopen en hebben daar dan maar geslapen', aldus een getuige. Er zijn geen Belgen bij de gewonden.

De beving die de regio van de Turkse kuststad Bodrum en het Griekse eiland Kos opschrikte in de nacht van donderdag op vrijdag, heeft op Kos twee dodelijke slachtoffers geëist. Intussen is het aantal geregistreerde gewonden al tot meer dan 200 opgelopen. Daar zijn geen Belgen bij. Dat werd bevestigd door FOD Buitenlandse Zaken. 'Op basis van de informatie de we kregen hebben van onze ambassade en het European Cilil Protection Mechanism hebben we bevestiging gekregen dat er geen Belgen bij de slachtoffers zijn te betreuren', zegt woordvoerder van FOD Buitenlandse Zaken Didier Vanderhasselt. 

De dodelijke slachtoffers zijn jonge mensen, zo meldt de burgemeester van Kos, Giorgos Kyritsis, op de Griekse staatszender ERT. Na de beving vond ook kleine tsunami plaats.

Toerisme
De toeristische hotels werden ondertussen onderzocht en zijn vrijgegeven. Vluchten vanuit ons land gaan gewoon door. 
'Het valt al bij al goed mee voor onze klanten', zegt Piet Demeyere, woordvoerder van TUI België. 'Wij hebben 1.575 toeristen op Kos en 1.250 in de omgeving van Bodrum, maar die kunnen allemaal hun vakantie ongehinderd voortzetten.'
'Alleen de gasten van één hotel op Kos waar we mensen laten logeren, zijn geëvacueerd naar ander logies, omdat hun hotel door de schade die aangericht werd door de aardbeving, is gesloten', aldus Demeyere.
 

 

Depreme yakalandik.... Allah beterinden korusun....

Een bericht gedeeld door Firuz Anli (@firuzanli) op

De beving vond plaats om 1.31 uur lokale tijd, het epicentrum lag op tien kilometer ten zuidoosten van Bodrum. Mobiel bellen was een tijdlang niet mogelijk omdat het netwerk overbelast is. De EU biedt noodhulp aan Griekenland.

Schade in het centrum

Er is volgens de burgemeester vooral schade in het centrum van Kos, waar zich heel wat bars bevinden. Het dak van een van die bars stortte in, met de twee dodelijke slachtoffers tot gevolg. De Turkse autoriteiten hebben intussen bevestigd dat het om een persoon met de Turkse nationaliteit en een toerist met de Zweedse nationaliteit.

Minstens 200 mensen raakten gewond. In het ziekenhuis van Kos werden drie zwaargewonde slachtoffers binnengebracht, maar ze zijn niet in levensgevaar, zo meldt een arts van het ziekenhuis aan ERT

Jonge toeristen

De door de tsunami veroorzaakte golven vernielde heel wat schepen in de havenwijk, waarvan er enkelen gezonken zijn. Er waren op het moment van de aardbeving geen mensen aan boord van de aangemeerde schepen. Veerboten en andere schepen kunnen door de schade niet meer aanleggen in de haven van Kos. Twee helikopters zijn ingezet om gewonden over te brengen naar het nabijgelegen Griekse eiland Rhodos.

Kos heeft veel succes bij jonge toeristen. De toeristische sector heeft een capaciteit van 100.000 bedden, waarvan er momenteel meer dan 85 procent gereserveerd zijn.

 

 

Geen Belgen bij gewonden op eiland Kos
Foto: AP
Geen Belgen bij gewonden op eiland Kos
Foto: AP
Geen Belgen bij gewonden op eiland Kos
Hotelgasten verlaten hun kamers en slapen buiten op het terras na de aardbeving. Foto: AP