Illegale marktplaats Alphabay definitief offline
Ook wapens worden verkocht op het Darknet Foto: BELGAIMAGE

Het Amerikaans departement van Justitie haalt de website ‘Alphabay’ offline. Op die digitale marktplaats wordt dagelijks voor honderdduizenden dollars aan onder meer illegale drugs en wapens verhandeld. Alphabay maakt deel uit van het ‘Darknet’, maar dat aan banden leggen is makkelijker gezegd dan gedaan.

Het Amerikaans departement van Justitie heeft vandaag de digitale marktplaats ‘Alphabay’ offline gehaald. Dat maakt deel uit van de onderwereld van het internet: het Darknet, dat enkel via een speciale browser bezocht kan worden. Daar worden wapens en illegale drugs verhandeld. Alphabay was in 2014 ontstaan, en groeide al snel uit tot de grootste handelsplaats op het Darknet.

Duizenden verkopers zijn erop actief, en er wordt dagelijks voor honderdduizenden dollars aan – illegale – handel gedreven. Amerikaans minister van Justitie Jeff Sessions wil het nu onmogelijk maken voor mensen om zich te ‘verstoppen’ op websites als Alphabay.

Eerder deze maand ging de website al onverwachts offline. Een van de beheerders van Alphabay, Alexandre Cazes of DeSnake, hing zich ook op in zijn cel in Thailand, voor hij uitgeleverd kon worden aan de Verenigde Staten. Het ziet er nu naar uit dat de website definitief offline zal gaan.

‘Silk Road’

Maar volledig komaf maken met illegale handel op het Darknet is makkelijker gezegd dan gedaan. In 2013 doekte de FBI nog een gelijkaardige website op: ‘Silk Road’. Alphabay ontstond kort daarna om het gat op te vullen dat daardoor was ontstaan. De FBI schat nu dat Alphabay tien keer zo groot was als voorganger Silk Road.

Het departement van Justitie gaf ook aan dat Nederlandse politiediensten tegelijk met hen nog een andere website op het Darknet, ‘Hansa Market’, offline haalden. Volgens de Europese politiedienst Europol gaat het over ‘een van de grootste en grondigste onderzoeken tegen cybercrime uit de geschiedenis’.