Close legt eed af als Brussels burgemeester
Rudi Vervoort had een geschenk bij voor burgemeester Philippe Close

Philippe Close (PS) legde zonet de eed af als burgemeester van Brussel. Hij volgt Yvan Mayeur op, die ontslag moest nemen in de nasleep van het Samusocialschandaal. ‘Vandaag is het de toekomst van Brussel die telt.’

Vanaf vandaag mag Philippe Close zichzelf officieel burgemeester van Brussel noemen. Hij legde zonet de eed af als burgemeester, en volgt zo Yvan Mayeur op. Die laatste moest ontslag nemen vanwege zijn rol in het Samusocialschandaal. Bij die Brusselse vzw voor daklozenopvang streek Mayeur jarenlang zitpenningen op voor vergaderingen waar nauwelijks bewijzen van bestaan.

Close legde de eed af voor Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Die laatste had ook nog een cadeau bij voor de kersverse burgemeester: een rugbybal en truitje van de All Blacks, het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland. De trotse burgemeester trok het truitje meteen aan. ‘Rugby is een ploegsport en zo wil ik ook de Stad Brussel besturen’, zegt Close.

Mandatenkadaster

Close gaf eerder al aan vooral werk te willen maken van een eerlijkere Brusselse politiek. Toen bekend raakte dat hij Mayeur zou opvolgen als burgemeester, kondigde Close meteen aan afstand te zullen doen van al zijn mandaten die niet rechtstreeks verbonden zijn aan zijn burgemeesterssjerp. Hij maakte ook versneld werk van een publiek kadaster, waarin alle mandaten en vergoedingen van Brusselse gemeenteraadsleden opgelijst staan.

‘Vandaag is het de toekomst van Brussel die telt’, schrijft Close meteen na zijn eedaflegging op Twitter. ‘Als groep zullen we onze vele projecten tot een goed einde brengen.’ De nieuwe burgemeester geeft aan te beseffen dat zijn opdracht niet eenvoudig zal zijn, maar zegt dat Brussel zich moet verenigen en vooruit moet. Hij verwijst ook naar zijn voorganger, Freddy Thielemans (PS), ‘de man die mij gemaakt heeft en die ik vandaag wil bedanken’.

Mayeur nam in 2013 de fakkel over van Thielemans. Dat Close nu Mayeur opvolgt, maakt van hem de derde Brusselse burgemeester van PS-signatuur sinds 2012.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig