‘Onkruid verbranden is gevaarlijk’
Onkruid verbranden kan gevaarlijk zijn. Foto: rr
De brandweerkorpsen vragen met aandrang dat mensen stoppen met onkruid te verbranden. Er ontstaat hierdoor vaak brand, al enkele keren met zware schade aan woningen.

Sinds gisteren is het verboden om pesticiden zoals Roundup te gebruiken. De voorbije maanden riep de overheid al op om onkruidverdelgers aan de kant te laten. Hierdoor gingen mensen op zoek naar alternatieven om hun stoep of oprit makkelijk onkruidvrij te houden. Velen kwamen uit bij de onkruidbrander, een draagbaar toestel op elektriciteit of gaspatronen, waarmee je ‘ongewenst groen’ wegbrandt.

De nadelen van de enorme populariteit van het toestelletje merken ze nu bij de brandweer, die aan de alarmbel trekt. ‘Het aantal branden dat door zulke onkruidbranders wordt veroorzaakt, is haast niet meer te tellen’, aldus de Vlaams-Brabantse brandweerzone Oost, daarin bijgetreden door de Vereniging Vlaamse Brandweervrijwilligers (VVB). Beide roepen op dergelijke onkruidbranders niet langer te gebruiken.

‘De droogte van de voorbije weken maakt het aartsgevaarlijk. Eén genstertje kan al voldoende zijn’, beklemtoont VVB-voorzitter Geert Ollevier. ‘Mensen leggen soms wel de tuinslang klaar, of houden een emmer water gereed als ze met z’n brander aan de slag gaan, maar het vuur neemt vaak zo’n snelle uitbreiding dat je met een tuinslang niks kan uitrichten’, aldus Tim Renders van de Vlaams-Brabantse brandweerzone Oost.

(wer)