Geblancheerde frieten stapje dichterbij
Foto: BELGAIMAGE
De kans is vandaag net ietsje groter geworden dat we binnenkort onze frieten eerst moeten koken, alvorens ze te frituren. Want dat is nu eenmaal veel gezonder, vindt Europa.

Acrylamide is een schadelijke stof die ontstaat door de verhitting van zetmeel en suikers. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je toast of peperkoek maakt, maar vooral als je frieten bakt. Om de concentratie van acrylamide naar beneden te halen, zijn goede bewaring en lage baktemperaturen nuttig. Maar vooral blancheren (voorkoken) heeft een niet te onderschatten impact.

De Europese Commissie denkt er al jaren aan om blancheren te verplichten om de concentratie acrylamide te reduceren. Dat zou zeker geen overbodige regel zijn, want acrylamide is meer dan waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens - bepaalde studies linken de stof aan baarmoeder-, eierstok- en nierkanker. Er is ook een negatief effect tijdens de zwangerschap: baby’s die veel acrylamide binnenkrijgen via de navelstreng, hebben meer kans op een laag geboortegewicht en een kleinere schedelomtrek.

Friettraditie

Alleen botst het voorkoken van frieten frontaal met onze nationale friettraditie. Toen vorige maand bekendraakte dat Europa een stemming over de verplichting zou houden, schreef minister Ben Weyts (N-VA) zelfs een brief aan Vytenis Andriukaitis, de Europese commissaris voor Voedselveiligheid. Daarin legde hij uit dat Belgen hun frieten anders maken dan Spanjaarden of Litouwers. ‘Wij laten onze frieten niet blancheren, maar gooien ze rauw in de olie en bakken ze daarna nog eens af. Net daarom hebben wij de beste frieten ter wereld. Dat wil ik niet opgeven.’

Helaas voor Weyts, en voor de vele frituristen die het uiteraard ook niet graag doen, heeft het bevoegde comité van experts stemmen woensdag vòòr de ontwerptekst van de Europese Commissie gestemd. ‘Een belangrijke stap voor de gezondheid van de Europese burgers’, aldus Vytenis Andriukaitis.

De tekst zal nu doorgestuurd worden naar de Europese Raad en het Europese Parlement, die drie maanden de tijd krijgen om hem te bestuderen en eventueel aan te passen. Nadien gaat hij terug naar de Europese Commissie. Die beslist dan of het omgezet wordt in regelgeving, dan wel een advies. Die beslissing wordt in de lente van 2019 verwacht.