‘Dit zwembad is de eerste stap naar zwemmen in de Seine’
Foto: REUTERS

Bij een volgende hittegolf in Parijs zullen inwoners en toeristen verkoeling kunnen zoeken in een van de Parijse kanalen, waar dinsdag een speciale zwemzone werd geopend. ‘Dit opent mogelijkheden voor de Olympische Spelen.’

Paris Plages, het artificiële strand in de Franse hoofdstad dat sinds 2002 een toevluchtsoord is voor Parijzenaars zonder vakantiehuis aan zee, is sinds dinsdag een pak aantrekkelijker geworden. Voortaan kan er immers ook gezwommen worden, in afgebakende zones in het Bassin de la Vilette, in het noordoosten van de stad, dat via het Canal Saint-Martin wordt verbonden met de Seine.

De zwemzones, met schoon én verwarmd water, bieden plaats aan maximum 300 personen. Er zijn ook douches en omkleedcabines voorzien en redders houden continu een oogje in het zeil. Het zwembad is nog tot half september elke dag open, telkens van 11.00 tot 21.00 uur. ‘Dit zwembad was een droom, die we eindelijk gerealiseerd hebben’, aldus burgemeester Anne Hidalgo.

‘De mensen denken dat het zwembad volledig afgesloten is, maar in werkelijkheid wordt het langs onderen gevuld met water uit het kanaal, met filters die bladeren, afval en vissen tegenhouden’, klinkt het bij de organisatoren in Le Monde. Dankzij waterzuiveringsinstallaties voldoet het water aan de kwaliteitseis om zwemmen mogelijk te maken.

‘Dit zwembad is de eerste stap naar zwemmen in de Seine’
Foto: AFP
‘Dit zwembad is de eerste stap naar zwemmen in de Seine’
Foto: AFP

Volgens Hidalgo is dit project een belangrijke eerste stap om zwemmen in de (nu nog zwaar vervuilde) Seine mogelijk te maken, wat van pas kan komen mocht de stad in 2024 de Olympische Spelen organiseren. Momenteel is ook Los Angeles nog in de running. ‘Dit project opent deuren voor openwaterzwemmen’, aldus Hidalgo.

In 2011 werd een deel van een triatlon nog afgewerkt in de Seine, maar in 2012 moest een zwemwedstrijd worden afgelast omwille van gezondheidszorgen. Een schone Seine staat al langer op het wensenlijstje van de Parijzenaar. Toen hij in 1990 burgemeester van Parijs was, beloofde Jacques Chirac al dat hij drie jaar later in de Seine zou zwemmen.