Grote fles Roundup tegen de grond
Demonstranten halen een grote fles Roundup naar beneden. Foto: AFP

Een honderdtal actievoerders hebben woensdag een vier meter grote fles Roundup-onkruidverdelger symbolisch neergehaald aan het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie.

De manifestanten eisen een algeheel verbod op het gebruik van glyfosaat, dat kankerverwekkend zou zijn.

‘De vertegenwoordigers van de Europese burgers zijn nu aan het beraadslagen over onze gezondheid. We hopen dat ze de stem van één miljoen Europeanen horen die duidelijk neen zeggen tegen glyfosaat’, zegt Julie Deruy van campagnenetwerk Avaaz.

De protestvoerders halen verschillende redenen aan voor het verbod op glyfosaat. De pesticide die in de onkruidverdelger Roundup zit, zou kankerverwekkend zijn, schadelijk tijdens de zwangerschap en een gevaar voor de biodiversiteit. Bovendien zien ze de biologische landbouw als een bewijs dat het zonder glyfosaat kan.

‘Studies tonen duidelijk aan dat het potentieel kankerverwekkend is. We vragen dat de Europese vertegenwoordigers hiernaar luisteren en ons beschermen’, zegt Deruy.

Vanaf woensdag mogen particulieren in Vlaanderen geen onkruidverdelger op basis van glyfosaat, zoals Roundup, gebruiken. De maatregel komt er nadat was gebleken dat de Amerikaanse chemiereus Monsanto wetenschappelijke studies zou hebben beïnvloed om te voorkomen dat de populaire onkruidverdelger kankerverwekkend zou worden genoemd.