Michel wil CD&V paaien met taks op effectenrekening
Foto: photo news
Premier Michel heeft een plan klaar waarmee hij hoopt dat CD&V de eis voor een meerwaardebelasting lost.

De eis van CD&V om een meerwaardebelasting in te voeren blokkeert al een hele tijd een rist dossiers in de federale regering, zoals de hervorming van de vennootschapsbelasting. Tijdens de begrotingsbesprekingen vorig jaar verliet CD&V-vicepremier Kris Peeters nog met veel misbaar de onderhandelingstafel omdat de andere regeringspartijen zo’n belasting niet zagen zitten. Die weerstand is het afgelopen jaar zeker niet verminderd. Open VLD stelde een paar maanden geleden in de Kamer nog eens expliciet zijn veto. Ook de N-VA staat er helemaal niet voor te springen.

Premier Michel (MR) hoopt nu met een abonnementstaks op de effectenrekeningen die verschillende standpunten te overbruggen. Via een effectenrekening handelt een belegger in aandelen en obligaties. De bedoeling zou zijn om bijvoorbeeld eenmaal per jaar naar het vermogen op de effectenrekening te kijken, en daar dan een kleine taks op te heffen.

Taks doorrekenen

Het lijdt weinig twijfel dat de financiële instellingen die taks zullen doorrekenen aan hun klanten. Zo’n taks heeft dan wel iets van een vermogensbelasting. Mogelijk trekt dat CD&V over de streep. ‘Wij hebben de meerwaardebelasting op tafel gelegd’, klinkt het bij de partij. ‘Maar we hebben ook altijd gezegd dat we andere voorstellen zullen bestuderen. Dat is dus wat we momenteel doen.’

Open VLD en N-VA zouden zich dan weer op de borst kunnen kloppen dat er geen meerwaardebelasting komt. Zo’n abonnementstaks wordt trouwens ook al geheven op spaarboekjes en beleggingsfondsen. Het past dus perfect in een ‘harmonisering van de spaarfiscaliteit’. Op spaarboekjes gaat het om een taks van 0,1929 procent, op beleggingsfondsen bedraagt die 0,0925 procent. Feit is dat heel veel mensen een effectenrekening hebben en dus in meer of mindere mate getroffen zullen worden.

Op tafel ligt bovendien het idee om de fiscale vrijstelling die vandaag geldt voor interesten op spaarboekjes, uit te breiden naar andere beleggingsproducten. Er zou met twee korven gewerkt worden: enerzijds een lagere vrijstelling dan vandaag op het spaarboekje en anderzijds een vrijstelling voor de opbrengsten van andere financiële producten zoals dividenden of obligaties. Op die manier zou meteen de nieuwe taks op effectenrekeningen voor een stuk gecompenseerd worden.

Beroepskosten

Daarnaast wordt er ook gedacht aan het optrekken van de forfaitaire beroepskosten voor zelfstandigen, en om het tarief op dividenden die een kmo uitbetaalt, te verminderen van 25 naar 15 procent. Toch voor het verse kapitaal dat beleggers sinds 2013 in de kmo stopten.

Premier Charles Michel (MR) hoopt om tegen eind juli een akkoord te bereiken over een hele rist sociaal-economische hervormingen én over de begrotingen van 2018 en 2019.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig