Oekraïense separatisten roepen ‘Klein Rusland’ uit
Alexander Zachartsjenko Foto: epa

De separatisten in het oosten van Oekraïne gaan een referendum organiseren waarin ze aan de inwoners van de regio’s Donetsk en Loehansk het akkoord vragen om een nieuwe staat uit te roepen?

De nieuwe staat die de separatisten willen stichten, gaat Klein Rusland heten, Malorossija. Hij zal de twee gebieden omvatten die zichzelf autonoom hebben verklaard: Donetsk en Loehansk.

Op de website van het Donetsk Nieuws Agentschap, dat door de separatisten in het leven is geroepen, zegt hun leider Alexander Zachartsjenko dat de vertegenwoordigers van de ‘Volksrepublieken Donetsk en Loehansk akkoord zijn om een nieuwe staat te stichten, die de opvolger van Oekraïne moet worden’. Hij vindt dat de Oekraïense regering bewezen heeft dat ze een ‘failed state’ is en dat ze niet in staat is om vrede en welvaart te brengen.

De separatistische leiders in de oostelijke gebieden van Oekraïne hebben al verscheidene keren gezegd dat ze, net als het Krim schiereiland, bij Rusland willen behoren. Maar het Kremlin is daar niet in geïnteresseerd. Nochtans zijn er veel aanwijzingen dat de Russen actief steun verlenen aan de separatisten die in het oosten van Oekraïne tegen het Oekraïense regeringsleger vechten.

De separatisten hebben de wapens opgenomen in april 2014, toen de opstand op het Maidanplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev het einde van het regime van president Viktor Janoekovistsj betekende. De oostelijke provincies van Oekraïne voelen zich veel meer verwant met Rusland dan de westelijke, die meer op Europa zijn gericht.