Toeristen overspoelen nieuw werelderfgoed Cambodja
Sambor Prei Kuk tempel Foto: REUTERS

Sinds de tempels van Sambor Prei Kuk een stip de op de kaart kregen van Unesco, trekken toeristen massaal naar Cambodja om de plek te bewonderen. De lokale gemeenschap hoopt dankzij de nieuwe inkomsten zijn economie aan te zwengelen.

De tempels van Sambor Prei Kuk in Cambodja werden op 8 juli uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed, en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Duizenden bezoekers kwamen al naar de plek om een blik te kunnen werpen op de tientallen tempels en om de benoeming van Unesco te vieren.

De lokale gemeenschap ziet de toekomst rooskleurig. ‘Nu de site is uitgeroepen tot werelderfgoed, hoop ik dat de lokale mensen hier voordeel uit kunnen halen’, aldus Sem Norm, tempeltoezichter sinds 1994. Ook anderen hopen dat de lokale economie zal aanzwengelen door de vele toeristen. ‘Hoe meer toeristen, hoe meer de mensen hier souvenirs kunnen verkopen, en ook de kinderen zullen sneller Engels leren’, zegt bezoeker Uch Srey Leakhena.

Sambor Prei Kuk is een archeologische site te midden van bebost gebied, op zo’n 200 kilometer van de hoofdstad Phnom Penh. Het tempelgebied werd door Unesco geïdentificeerd als Ishanapura, de hoofdstad van het oude Chenla-rijk, een gemeenschap die in de late zesde en zevende eeuw opbloeide.

Naast de tempel werden eerder al het Angkor Archeologisch Park en de Preah Vihear tempel opgenomen in de Unesco-lijst. Cambodja geniet al jaren van inkomsten dankzij de vele toeristen die het land omwille van zijn inspirerende en bewogen geschiedenis bezoeken. Vorig jaar landden nog zo’n vijf miljoen toeristen in Cambodja, dit jaar worden al een half miljoen bezoekers meer verwacht.