Werkgevers grijpen massaal naar bonus om personeel te motiveren
Themabeeld Foto: Photo News

Bedrijfsleiders grijpen massaal naar groepsbonussen. Dan krijgt niet één collega, maar een groep of zelfs de hele werkvloer een ­extraatje. Vorig jaar is in totaal een recordbedrag van 585 miljoen euro uitgekeerd. ‘Het is een ideaal middel om het personeel te motiveren om samen doelstellingen te bereiken’, stelt werkgeversorganisatie VOKA.

Zijn bedrijfsleiders plots guller geworden voor hun personeel? Was het maar. Tegenover een groepsbonus staat altijd een tegenprestatie. ‘De meest gekozen doelstelling was vorig jaar het stijgen van de omzet. Als een bepaald cijfer wordt gehaald, volgt een bonus. Maar soms vraagt de werkgever ook een betere klantentevredenheid of wil hij het absenteïsme terugdringen. Die doelstellingen kunnen in een collectieve arbeidsovereenkomst worden gezet’, zegt Maarten Van­sintjan van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid.

Al meer dan 6.382 bedrijven doen het zo. Dat is dubbel zoveel als in 2008, het eerste jaar dat het bonusplan werd ingevoerd. Vorig jaar is een recordbedrag van 585 miljoen euro uitgekeerd aan zo’n half miljoen Belgen. Volgens de cijfers van de Rijksdienst voor ­Sociale Zekerheid was de gemiddelde bonus 1.167 euro.

Minder zwaar belast

Maar waarom ligt die groepsbonus zo goed? ‘Er is een duidelijke vraag bij werknemers om netto meer over te houden, door de hoge belasting op arbeid. Als je een gewone bonus of een loonsverhoging geeft, wordt die zwaarder belast dan een groeps­bonus’, zegt Sonja Teughels van werkgeversorganisatie VOKA. Zo blijft er van de 100 euro die een bedrijf vrijmaakt via een groepsbonus 65 euro netto over. Bij een gewone individuele bonus komt amper 30 euro op de rekening.

Nog een voordeel, maar dan voor de werkgever: ‘Een bedrijf is niet jaarlijks gebonden aan die bonus, terwijl een loonsverhoging blijft. Elk jaar kan onderhandeld worden over de doelstellingen’, zegt Teughels.

De bonus werkt ook motiverend. ‘Ik merk het dagelijks: mensen voelen zich geapprecieerd. Iedereen wil van betekenis zijn, dan is zo’n groeps­bonus een goed middel. Bedrijven moeten wel benadrukken dat het resultaat met de groep is behaald. Als het een administratieve aangelegenheid is, heeft het minder effect’, zegt Meredith Van Overloop, die bedrijven onder andere begeleidt in motivatietechnieken.

De groepsbonus gaat tot maximaal 3.255 euro bruto. Tot die som val je onder een gunstig fiscaal regime. De beperking is ingevoerd om te vermijden dat managers vooral via zo’n gunstige groepsbonus zouden worden uitbetaald.

Bedrijfswagen of hoog loon houdt jobhoppers niet tegen

Bedrijven die hun bedienden met geld en een bedrijfswagen aan zich proberen te binden, zijn eraan voor de moeite. Uit een onderzoek van Evy Rombaut (VUB) blijkt dat bedienden die meer verdienen net sneller van job wisselen dan ­collega’s met een lager loon. ‘Bedienden die veel verdienen, kennen hun marktwaarde’, zegt Rombaut. ‘Zij zullen hun kansen dus elders grijpen.’

Ook een bedrijfswagen is geen reden om te blijven. ‘Bedrijfswagens zijn zo ingeburgerd dat mensen erop rekenen er elders ook wel een te krijgen.’

Voor arbeiders geldt het omgekeerde: hoe meer zij verdienen, hoe minder snel ze van job wisselen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in