Ook Italië en Balkan geteisterd door bosbranden
Foto: AP

De zwoele temperaturen in het zuiden van Europa blijven hun tol eisen. Ook toeristische regio’s in Italië en de Balkan hebben te kampen met bosbranden.

Toeristen in Italië worden dezer dagen afgeschrikt door felle bosbranden. Ook in de buurt van de Vesuvius komt de brandweer handen te kort. Burgemeester Virginia Raggi van Rome sprak maandag van een ‘ramp voor het milieu’: zij bezocht het dennenwoud Castelfusano tussen Rome en de kust. In totaal moest de brandweer in Italië meer dan duizend keer uitrukken om de vlammen te bestrijden.

Volgens het agentschap Ansa werd nabij Rome een man opgepakt die verdacht wordt van brandstichting.

Het meeste werk hadden maandag de brandbestrijders in de regio’s Campania en Latium. De voorbije dagen kende Campania enkel problemen in de buurt van de Vesuvius, maandag brak ook brand uit op de Napolitaanse heuvel Posillipo.

In Toscane zorgen bosbranden voor rookwolken boven door toeristen gegeerde stranden zoals in Copalbio en Grosseto.

Op vier weken tijd is in Italië evenveel bosoppervlakte verbrand als in het hele vorige jaar samen. Sinds midden juni is meer dan 26.000 hectare in de vlammen opgegaan. Milieuactivisten verwijten de regering in bepaalde regio’s niet krachtdadig genoeg op te treden.

In Kroatië woeden verschillende branden langs en de kust en op de eilanden. De brandweer probeert al twee dagen een brand in buurt van Split onder controle te krijgen, die verschillende dorpjes bedreigt, maar ze worden gehinderd door de harde wind. Verschillende huizen gingen al in vlammen op, de wegen in de buurt werden afgesloten uit voorzorg. Ook in het noorden van het land, in de buurt van Pula, werden bosbranden gemeld.

En het vuur stopt ook niet aan de zuidelijke grens met Montenegro: in de buurt van kuststad Herceg Novi werden verschillende mensen uit hun huizen geëvacueerd, en ook rond hoofdstad Podgorica werden branden gemeld. Tot slot kwamen bosbranden ook gevaarlijk dicht in de buurt van bebouwing nabij Mostar, de op twee na grootste stad van Bosnië en Herzegovina.