Momument voor slachtoffers MH17 onthuld
Foto: REUTERS

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben samen met enkele schoolkinderen het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen geopend.

Het koningspaar en de kinderen liepen met zonnebloemen naar het gedenkteken midden in het herdenkingsbos in Vijfhuizen, enkele kilometers ten westen van Amsterdam, waarin voor elk slachtoffer van de rampvlucht MH17 een boom is geplant. Daarmee openden ze het defilé voor alle ruim 2.000 nabestaanden en andere gasten.

Vlak daarvoor was er een herdenking. Tientallen nabestaanden lazen de namen voor van alle omgekomen 298 inzittenden, zoals ook bij eerdere herdenkingen gebeurde. Er waren korte toespraken, muziek en er werd een gedicht voorgelezen.

Momument voor slachtoffers MH17 onthuld
Foto: AP
Momument voor slachtoffers MH17 onthuld
Foto: AP
Momument voor slachtoffers MH17 onthuld
Foto: REUTERS

Het monument zelf is het werk van de Nederlandse kunstenaar Ronald Westerhuis, die door de nabestaanden van de slachtoffers zelf gekozen werd uit vijftig kunstenaars die meedongen naar de opdracht. Westerhuis werkte zijn ontwerp uit in nauw overleg met de nabestaanden.

Als voormalig lasser werkt hij voornamelijk met staal. Het monument bestaat uit een zestien meter brede achterwand met een holte (‘die staat voor gemis’) en daarvoor een groot oogvormige sculptuur (‘wat staat voor ene blik op de toekomst’). Binnenin het oog staan alle namen van de slachtoffers.

Het monument werd uitgevoerd in cortenstaal, ‘wat schitterend gaat roesten’, aldus Westerhuis. ‘Staal is vergankelijk, het verandert, het roest. Staal staat voor verdriet’, zo vertelde hij aan NRC Handelsblad.

Maandag is het precies drie jaar geleden dat het vliegtuig boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, van wie 196 Nederlanders en zes Belgen.