Ondernemer Elon Musk heeft Amerikaanse gouverneurs opgeroepen om dringend werk te maken van de regulering van artificiële intelligentie. Anders komt het voortbestaan van de mensheid volgens hem op de helling te staan.

De ceo van Space-X en Tesla heeft wel al vaker gewaarschuwd voor de ‘gevaren’ van artificiële intelligentie (AI). Tijdens een congres in juni vorig jaar zei hij bijvoorbeeld dat een mens volgens hem maar beter een cyborg wordt (een mens-machine hybride, red.), om te vermijden dat we ‘huiskatten van onze AI’ worden. Kort nadien richtte hij Neuralink op, een bedrijf dat de werking van de hersenen moet verbeteren door ze ‘aan te sluiten’ op artificiële intelligentie.

AI onderwerpen aan regels en wetten - reguleren, zeg maar - kan natuurlijk ook een optie zijn. Dat betoog verkondigde hij eind vorige week als hoofdgast op de zomermeeting van de National Governors Association. ‘De overheid moet dringend beseffen wat we al bereikt hebben met artificiële intelligentie’, vindt Musk, ‘anders is het te laat’.

Fundamentele bedreiging

Eens dat besef er is, zullen mensen bang worden, beseft Musk, maar hij vindt dat niet per se een slechte zaak. ‘AI vormt een fundamentele bedreiging voor de mensheid, op een andere manier dan drugs of auto-ongelukken gevaarlijk voor ons waren. Die zaken brachten individuen in gevaar, geen gemeenschappen.’

Musk is doorgaans tegen proactieve regulatie, die volgens hem innovatie in de weg staat, maar in het geval van AI moet volgens hem een uitzondering gemaakt worden. ‘Als we wachten op tot na de feiten, zijn we te laat. Dit is echt zowat het engste probleem waar we voor staan’, klinkt het.

De ondernemer betreurt dat velen zo sceptisch staan tegenover zijn betoog. ‘Ik blijf er maar voor waarschuwen,’ al beseft hij wel dat het voor mensen erg moeilijk te vatten is, ‘tot ze robots op straat mensen zien vermoorden’. Toch moeten we volgens Musk goed luisteren naar wat hij te zeggen heeft. ‘Ik heb toegang tot de meest geavanceerde artificiële intelligentie, en we horen echt wel bezorgd te zijn.’