Fonda en Redford krijgen Gouden Leeuw voor carrière
Jane Fonda en Robert Redford in ‘Electric Horseman’. Foto: © The Hollywood Archive

De Amerikaanse filmsterren Jane Fonda en Robert Redford zullen op het komende filmfestival van Venetië bekroond worden met een Gouden Leeuw voor hun volledige carrière.

De 79-jarige Jane Fonda - die uit een acteursfamilie stamt - wordt geprezen als ‘een politiek en sociaal activiste, sekssymbool, schrijfster en feministisch icoon (...) maar vooral een geweldig succesrijke actrice met buitengewoon talent’.

Redford (80) wordt dan weer geloofd als ‘inspirator en stichter van de briljante cinematografische ervaring die (het filmfestival) Sundance is’. ‘Redford begeleidde ons doorheen 50 jaar Amerikaanse geschiedenis met een ongekende rechtlijnigheid, intelligentie en gratie’, zo klinkt het nog.

Fonda en Redford zullen op het filmfestival van Venetië overigens ook samen te zien zijn in ‘Our souls at Night’ van Ritesh Batra. Die film, met onder andere ook Matthias Schoenaerts, gaat op de ‘Mostra’ in wereldpremière.

Het filmfestival van Venetië reikt sinds 2016 jaarlijks twee carrièreprijzen uit. De 74ste editie van het festival vindt plaats van 30 augustus tot 9 september. (belga)