Politie onderzoekt rellen en seksueel misbruik tijdens straatfestival
Burgemeester van Schorndorf Matthias Klopfer en hoofd van de politie Roland Eisele tijdens een persconferentie. Foto: AFP

De Duitse politie heeft een onderzoek gestart naar hevige rellen en minstens vier gevallen van seksueel misbruik tijdens een straatfestival van afgelopen weekend in Schorndorf, in de zuidelijke provincie Baden-Württemberg. Dat meldt de politie in een persbericht.

De politie bevestigde zondag dat vrijdagavond en zaterdag een duizendtal mensen bijeen waren gekomen in het grootste park van de stad, en dat sommigen van hen flessen gooiden naar de festivalgangers en de politie.

Volgens de politie hadden veel betrokkenen een migratieachtergrond. Dat roept herinneringen op aan de massale aanrandingen en diefstallen tijdens oudejaarsnacht van 2015 op 2016 in Keulen, waarvoor volgens de politie ook voornamelijk migranten verantwoordelijk waren. Toen werden zowat 1.200 klachten ingediend, waarvan meer dan 500 voor seksueel geweld.

Toen een verdachte vrijdagavond werd opgepakt door de politie voor geweld, kwamen andere relschoppers hem te hulp door de politie aan te vallen, aldus een woordvoerder van de politie nog.

Op zaterdag trokken nog eens groepen van dertig tot vijftig mannen door de stad, sommige van hen gewapend met messen, aldus getuigen. De politiewoordvoerder spreekt van ‘angstaanjagend’ gedrag en stelde dat de misdaden waarschijnlijk door alcoholgebruik werden gestimuleerd.

De politie spreekt in de mededeling ook van vier gevallen van seksueel geweld tegen vrouwen. Er werd een onderzoek geopend naar een Iraakse man en drie Afghaanse asielzoekers. De politie roept mogelijke andere slachtoffers op zich te melden.