‘Iedere uitgespaarde hiv-infectie is een langdurige besparing’

Sinds 1 juni wordt hiv-remmer Truvada ook terugbetaald aan wie niet besmet is met hiv. Vijf vragen waar u misschien een antwoord op wilt.

Meer dan honderd Vlamingen die niet met hiv besmet zijn, nemen momenteel toch hiv-remmers- en het wordt terugbetaald. ‘Om nieuwe besmettingen te voorkomen’, redeneerde Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Voor dit jaar alleen al voorziet ze er een budget van 1 miljoen euro voor.

HOE WERKT HET?

Je loopt een hiv-besmetting op als het virus je lichaam binnendringt en erin slaagt zich in te nestelen in bepaalde witte bloedcellen. Wie echter een hiv-remmer zoals Truvada neemt, verhindert deze innesteling. Op den duur sterft het virus af.

JE KAN DUS GEEN HIV MEER KRIJGEN?

Truvada is niet onfeilbaar. Er is 85 procent minder kans op besmetting met hiv - soms zelfs meer dan 90 procent - maar er blijft dus wel nog steeds een kans bestaan. Hiv bestrijd je met een geheel van maatregelen, en remmers zijn een extra tool.

DUS HIV IS DE WERELD NOG NIET UIT?

Zeker niet. Maar hoe meer mensen hiv-remmers nemen, hoe forser de besmettingsgraad teruggedrongen kan worden. Zonder interventie tonen de cijfers aan dat 1 geïnfecteerde doorgaans voor 5 nieuwe infecties zorgt. Met hiv-remmers haal je het aantal nieuwe infecties onder de 1.

MOET DE MAATSCHAPPIJ WEL BIJDRAGEN?

Sommige mensen vinden het niet kunnen dat de ziekteverzekering - u en ik, dus - bijdragen aan de terugbetaling van een preventief medicijn. ‘Gebruik toch gewoon een condoom’, redeneren ze, ‘en draag de gevolgen als je onveilig wil vrijen’. Maar laat net het tegenovergestelde voordelig zijn voor de maatschappij. ‘Iedere uitgespaarde hiv-infectie is een langdurige besparing. Zelfs de maatschappij bespaart achteraf’, zegt professor Steven Callens van het UZ Gent.

CONCLUSIE?

Hiv-remmers als Truvada terugbetalen zonder dat er een infectie is, is een goede zaak. De kans op besmetting wordt fors teruggedrongen. Maar het medicijn is niet onfeilbaar, en beschermt bovendien enkel tegen hiv. Met de opmars van syfilis en gonorroe in het achterhoofd is het advies dus: condooms blijven gebruiken!