Ecolo: ‘We praten met iedereen’
Foto: BELGA

Ecolo is na de oproep van Maingain bereid om met Défi te praten over goed bestuur. Dat bleek bij aanvang van het partijbureau. ‘Maar dat is niets nieuws.’

De oproep van Défi-voorzitter Olivier Maingain aan Ecolo om samen een eisenbundel op te stellen om de andere partijen te dwingen zich te positioneren over het goed bestuur is ‘niks nieuws’. Dat verklaarden de covoorzitters van de Franstalige groenen, Patrick Dupriez en Zakia Khattabi, bij hun aankomst op het politieke bureau van Ecolo.

‘Onze lijn ligt van bij het begin vast. We praten met iedereen en de oproep past in dat kader’, zei Khattabi.

De covoorzitters herhaalden dat ze niet over regeringsmeerderheden willen praten zolang de discussies over goed bestuur niet zijn afgerond. En zo zijn de gesprekken voor nieuwe regeringen in Brussel en voor de Franse Gemeenschap opnieuw bij het startpunt beland.

‘Het CDH heeft de crisis uitgelokt wegens slecht bestuur’, benadrukte Dupriez, die erop wees dat er met Défi punten van overeenstemming en meningsverschillen bestaan rond goed bestuur, zoals dat ook het geval is met andere partijen.

Het politiek bestuur van Ecolo zit sinds 9.30 uur bijeen. Na de oproep van CDH om meerderheden zonder de PS te vormen in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap, heeft Ecolo goed bestuur als prioriteit naar voren geschoven voor eventuele coalitieonderhandelingen.

Donderdag besliste Ecolo om die reden om niet aan te schuiven aan de onderhandelingstafel van CDH en MR. Die twee partijen beschikken echter enkel in Wallonië over een erg krappe meerderheid. Elders moeten ze op zoek naar een of twee partners.

Ondertussen lopen de onderhandelingen voor een Waalse regering tussen MR en CDH vlot. ‘Het is een kwestie van weken, misschien zelfs dagen voor er een akkoord is’, luidt het bij de MR.