Het ‘illegaal’ referendum dat de oppositie gisteren had georganiseerd tegen de geplande grondwetswijzigingen was een groot succes Nu beraadt ze zich over verdere stappen om te beletten dat de president op 30 juli het land nog meer naar zijn hand kan zetten.

In het referendum dat de oppositie in Venezuela had georganiseerd, hebben 7,2 miljoen inwoners gestemd tégen de grondwetswijzigingen die president Nikolas Maduro wil doorvoeren waardoor zijn macht wordt uitgebreid en vóór vervroegde verkiezingen. Het was een symbolisch referendum, dat niet erkend wordt door de regering Maduro.

Massale opkomst
De oppositie, die zich verenigd heeft in de Democratisch Unie, is tevreden over de massale opkomst. Bijna evenveel mensen zijn naar het referendum gekomen als het aantal stemmen dat de oppositie bij de verkiezingen in 2015 heeft behaald. De oppositie beraadt zich de komende dagen over verdere stappen om de druk op de regering Maduro te verhogen. Ze wil algemene verkiezingen en ze wil een einde maken aan de plannen van Maduro die een nieuw wetgevend orgaan wil creëren. Die ‘Volksvergadering’ kan het bestaande parlement afschaffen en de grondwet herschrijven. Onder de noemer ‘Uur Nul’ gaan de opposanten verder actie voeren. Ze overwegen om straten te blokkeren, sit-ins te houden, een nationale staking uit te roepen of zelfs een mars op het presidentieel paleis te houden.

Schietpartij
In Caracas viel in de arme wijk Catia gisteren een dode, toen een paramilitaire bende op de duizenden mensen schoot die wilden gaan stemmen. Honderden vluchtten in een kerk in de wijk die vervolgens werd belaagd door de pro-regeringsmilitie. Die wijk was vroeger een ‘Chavistawijk’, wat betekent dat de inwoners aanhangers waren van Hugo Chávez, de voorganger van de huidige president Maduro. Bij gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Maduro kwamen het afgelopen jaar al meer dan honderd mensen om het leven.

Op 30 juli organiseert de regering een referendum waarin Maduro’s plannen aan de bevolking worden voorgelegd.