Ondernemers hebben geen attest bedrijfsbeheer meer nodig
Ook wie een bakkerij wil starten, moet een attest bedrijfsbeheer hebben. Foto: Fred Debrock

Wie een eigen zaak wil starten, heeft vanaf 1 september 2019 niet langer een attest bedrijfsbeheer nodig. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Zo wordt een onnodige drempel om een zaak te beginnen gesloopt, zegt minister van Economie Philippe Muyters (N-VA).

Wie nu wil ondernemen, moet een opleiding volgen bij een centrum voor volwassenenonderwijs. Ook sommige reguliere diploma’s leveren dat attest op. Er komt een actieplan in de plaats, gericht op de constante ontwikkeling van competenties. ‘De wereld verandert in een razend tempo. Dat is niet anders met de vaardigheden die zelfstandigen nodig hebben om hun zaak te laten bloeien. Het is veel nuttiger om in te zetten op een meer continue ondersteuning dan op een eenmalig attest’, zegt Muyters.

Terwijl het attest hier verplicht is om een zaak te starten, is dat lang niet het geval in de rest van de Europese Unie. Daardoor kunnen Europeanen ook hier een zaak starten zonder attest. Dat wil de regering gelijkschakelen.

Opleidingen aanbieden

Ondernemersorganisatie Unizo reageert tevreden, maar benadrukt dat ‘een goede beheerskennis noodzakelijk is om met kans op slagen een onderneming te starten’. Daarom moet er volgens de organisatie wel een goed aanbod van vrijwillige opleidingen bedrijfsbeheer worden uitgewerkt.

Het huidige systeem is te zeer gericht op theoretische kennis, zegt topman Karel Van Eetvelt. ‘We moeten starters ertoe brengen dat ze zelf de meerwaarde inzien van een degelijke voorbereiding. We rekenen erop dat dit de focus blijft van de Vlaamse regering en dat ze die doelstelling ook daadwerkelijk en concreet ondersteunt.’