Daenerys Stormborn begint eraan
Emilia Clarke als Daenerys Stormborn in Game of Thrones. Foto: rr

Langer dan een jaar hebben we moeten wachten, op dit uitgestelde én ingekorte zevende seizoen. En eigenlijk laten DB Weiss en David Benioff, de scenaristen en showrunners van Game of thrones, ons nog een weekje langer wachten.

(Deze bespreking bevat spoilers voor wie seizoen zes niet gezien heeft)

Episode één van seizoen zeven zet, zoals de openingsafleveringen van de voorbije seizoenen, vooral de stukken klaar op het bord.

Dat zijn heel wat stukken. Daenerys is met haar vloot geland op Westeros. Cersei is nu Koningin van de Zeven Koninkrijken, maar houdt behalve haar broer Jaime geen bondgenoten over. Jon Snow is Koning van het Noorden, met zijn halfzus Sansa Stark aan zijn zijde – al trekken ze blijkbaar niet helemaal aan hetzelfde zeel. Ook de twee andere overlevende Starks, Bran en Arya, zijn na hun omzwervingen teruggekeerd naar de Zeven Koninkrijken. Vier sterke vrouwen - Daenerys, Cersei, Arya en Sansa – gaan duidelijk een bepalende rol spelen in wat volgt. Al is er duidelijk ook nog een belangrijke plaats voor nevenpersonages als Samuel Tarly en The Hound.

Echt veel gebeurde er dus nog niet, in de eerste episode van zondagnacht, maar dat is geen reden om ons zorgen te maken. Weiss en Benioff maken ons wel duidelijk dat we in capabele handen zijn.

Sfeer was er te over. Seizoen 7 ziet er koud en dreigend uit – de winter is gekomen, weet u nog wel? Het enige luchtige moment is een vredige tussenscene waarin Arya rond een kampvuur verbroedert met een groepje soldaten van de Lannisters. Een van die soldaten heeft een bos rood haar – jawel, het is de op voorhand al fel besproken cameo van Ed Sheeran. Die krijgt trouwens best wel wat zinnetjes te zeggen, wat hij niet onaardig doet, en hij mag zelfs even zingen (zonder gitaar of loop station).

‘Shall we begin?’ vraagt Daenerys Stormborn aan haar metgezellen, in de slotseconden van de aflevering. Ja, laat maar komen!

Game of thrones seizoen 7, afleveringen elke zondagnacht om 3:00 op Telenet Play More