'Dossier tampontaks is klaar'
Foto: olllinka2 - Fotolia
Test-Aankoop vindt het hoog tijd dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) komaf maakt met de tampontaks. Volgens de consumentenorganisatie is die taks een frappant voorbeeld van discriminatie. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is ervan overtuigd dat het dossier snel rond zal zijn.

De regering Michel beloofde eind vorig jaar om de btw op producten voor intieme verzorging, zoals tampons, te verlagen van 21 naar 6 procent. In ons land geldt immers het principe dat op basisproducten 6 procent in plaats van 21 procent btw wordt aangerekend. Het geduld van de consumentenorganisatie Test-aankoop raakt op omdat er tot nog toe niets in huis is gekomen van de belofte van de regering-Michel.

 'Het dossier is reeds geruime tijd klaar en wacht op bespreking in ministerraad. Als iedereen de daad bij het woord voegt, kan dit spoedig gebeuren', reageert de woordvoerder van Van Overtveldt op de campagne.

Test-Aankoop begrijpt niet waarom tampons, inlegkruisjes en maandverbanden niet beschouwd worden als basisproducten. ‘Het is niet correct dat op deze producten, die verband houden met het natuurlijk functionele van het vrouwelijk lichaam, 21 procent btw betaald moet worden, zoals voor luxeproducten’, stelt woordvoerder Simon November.

Test-Aankoop pleit al sinds begin 2016 om een eind te maken aan deze ‘tampontaks’. De consumentenorganisatie heeft nu besloten de druk op de bevoegde minister van Financiën Johan Van Overtveldt verder op te voeren, omdat ze de indruk krijgt van het kastje naar de muur te worden gestuurd over wie al dan niet binnen de regering de btw-verlaging tegenhoudt. Daarom pakt ze uit met de briefwisseling over de tampontaks met enkele kopstukken uit de andere regeringspartijen.

Regeringskopstukken

Zowel minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) als minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) liet de consumentenorganisatie weten voorstander zijn van de btw-verlaging. Wilmès voegde er zelfs aan toe dat ze al in november vorig jaar als begrotingsminister groen licht heeft gegeven.

Open VLD liet dan weer aan Test-Aankoop weten dat ze al sinds 2006 vragende partij is voor zo’n btw-verlaging. Toen werd een wetsvoorstel om de btw op dergelijke producten te verlagen, weggestemd.

Peeters en Wilmès laten weten uit te kijken naar een voorstel van minister Van Overtveldt. Maar ze wijzen wel op de afspraak binnen de regering dat om het even welke belastingmaatregel budgetneutraal moet zijn.

Volgens Test-Aankoop is de impact van de btw-verlaging op producten voor intieme verzorging bijzonder klein. Het zou 0,002 procent minder btw opleveren voor de Belgische schatkist. Dat lijkt verwaarloosbaar klein. In euro’s gerekend komt het toch nog altijd neer op ruim 600.000 euro. Want de totale btw-ontvangsten voor 2017 worden geschat op ruim 30 miljard euro.

Huishoudbudget

Blijft de vraag hoeveel de btw-verlaging betekent voor het huishoudbudget. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters vindt die alvast gerechtvaardigd, omdat het kan bijdragen tot meer koopkracht, zeker voor alleenstaanden.

Volgens Simon November van Test-Aankoop is het moeilijk te berekenen hoe groot de besparing kan zijn. Zo is het gebruik van producten voor intieme verzorging heel verschillend van persoon tot persoon. Bovendien lopen de prijzen van dergelijke producten serieus uiteen. Van 0,05 tot 0,7 euro per stuk voor maandverbanden en 0,05 en 0,3 euro per stuk voor tampons. Voor elke 100 euro die een vrouw daar nu aan besteedt, komt het neer op een besparing met 16 euro, meldt hij.

Tenslotte wijst Test-Aankoop erop dat in enkele buurlanden het lage btw-tarief al een feit is. In Frankrijk kwam de verlaging van 20 naar 5,5 procent er na een protestcampagne. In Groot-Brittannië wordt al een tijd een tarief van 5 procent toegepast.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig