Merkel wil geen quota voor vluchtelingen
Foto: AP

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel wil niet ingaan op de vraag van haar zusterpartij CSU om een limiet te stellen aan het aantal vluchtelingen dat Duitsland wil ontvangen. Dat heeft ze zondagavond gezegd tijdens een interview met de Duitse televisiezender ARD naar aanleiding van de start van de campagne voor de parlementsverkiezingen in september.

‘Als we over een bovengrens spreken over het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland mag komen, dan heb ik een duidelijk antwoord: neen, ik aanvaard geen limieten.’ Met die uitspraak neemt Merkel afstand van de Beierse conservatieve zusterpartij CSU die wel gevraagd om het aantal vluchtelingen dat in Duitsland welkom is, te beperken. Merkel is van mening dat het veel beter is om de regelgeving te verstrengen en oplossingen te zoeken in de herkomstlanden, dan quota op te leggen.

Met dat standpunt botst Merkel met de leider van de CSU Horst Seehofer, die had aangekondigd dat zijn partij niet in een nieuwe regering wil stappen als er geen limiet wordt gesteld aan het aantal vluchtelingen dat jaarlijks naar Duitsland mag komen. De CSU (Christlich-Soziale Union) is de Beierse, meer conservatieve zusterpartij van de CDU (Christlich Demokratische Union) van Angela Merkel. Samen vormen CDU/CSU die Union, die sinds 2013 met de sociaal-democratische SPD aan de macht is in Duitsland.

In het grote zomerinterview dat gisteravond op de Duitse televisie werd uitgezonden, zei Merkel dat zij nog vier jaar langer Bondskanselier wil blijven. ‘Je kan niet inschatten wat het leven brengt, maar ik ben wel van plan om nog vier jaar door te gaan’, antwoordde Merkel op de vraag over haar verwachtingen van de komende verkiezingen. Sinds 2005 is Angela Merkel de Duitse Bondskanselier.

Op 24 september worden in Duitsland parlementsverkiezingen gehouden. Volgens een peiling van Emnid waarvan de resultaten dit weekeinde bekend werden gemaakt, kiest 38 procent van de kiezers voor CDU/CSU. De SPD van Martin Schulz strandt op 25 procent.