De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is zondag in Parijs om er samen met de Franse president Emmanuel Macron de herdenking bij te wonen van de razzia van Vel d’Hiv (Vélodrome d’Hiver) in 1942, toen de Franse politie 13.000 Joden arresteerde en deporteerde.

In de nacht van 16 op 17 juli 1942, nu 75 jaar geleden, pakte de Franse politie ongeveer 13.000 Joden op, onder wie duizenden kinderen. De razzia maakte deel uit van de plannen van de Duitse bezetters om de Joden uit te roeien. Macron erkende de ‘volledige verantwoordelijkheid’ van Frankrijk, in navolging van zijn voorganger Jacques Chirac, die als eerste president zijn verontschuldigingen aanbood.

‘Het is wel degelijk Frankrijk dat de razzia heeft georganiseerd. Het Vichy-regime vertegenwoordigde niet alle Fransen, maar het was wel de regering en administratie van Frankrijk’, aldus Macron. Netanyahu noemde de uitnodiging van Frankrijk ‘een erg sterk gebaar [...] Het getuigt van de oude en diepe vriendschap tussen Frankrijk en Israël’, zei hij.

De twee staatshoofden legden bloemen neer. Voor Netanyahu is het zijn eerste bezoek aan de Franse hoofdstad sinds zijn deelname aan de grote mars tegen terrorisme in januari 2015.

Na de herdenking heeft de Israëlische premier nog een bilateraal onderhoud met de Franse president. Het is de eerste keer dat ze elkaar ontmoeten.