Colombia op zoek naar miljardenschat
Een beeld van de resten van de San José dat de Colombiaanse overheid openbaar maakte. Foto: AFP

Colombia zoekt investeerders die willen helpen een schip te bergen. Het doel: een miljardenschat recupereren.

De Colombiaanse overheid is op zoek naar private investeerders die willen meewerken aan de berging van de San José, een Spaans schip dat in 1708 voor de kust van Colombia gezonken is. Het wrak werd in 2015 voor de kust van Cartagena ontdekt.

Het galjoen van Filips V van Spanje, tot zinken gebracht tijdens een slag met de Britse zeemacht, heeft natuurlijk een geschiedkundige waarde, maar het is vooral de lading die tot de verbeelding spreekt: goud, zilver, edelstenen en juwelen die de Spanjaarden van Zuid-Amerika naar hun thuisland wilden brengen. De schattingen over de waarde van al die kostbaarheden lopen uiteen, van 1 miljard tot 10 miljard euro. Schattenjagers zijn dan ook al lang op zoek naar deze lading.

Colombia heeft sinds 2013 een wet die bepaalt dat schepen die gezonken zijn in zijn territoriale wateren nationaal erfgoed zijn. Spanje heeft al laten weten dat het graag tot een overeenkomst zou komen met Colombia, maar liet ook verstaan dat het desnoods zijn belangen zal verdedigen voor de Verenigde Naties als dat niet lukt.

Colombia op zoek naar miljardenschat
Foto: EPA
Colombia op zoek naar miljardenschat
Foto: EPA