Denemarken experimenteert met zelfrijdende auto’s
Foto: drivenow

Binnenkort rijden er misschien zelfrijdende auto’s door de straten van Denemarken. In Kopenhagen wordt dit jaar nog een experiment met 10 auto’s zonder bestuurder uitgevoerd.

Het Deense transportbedrijf Arriva werkt onder de noemer ‘Drive Now’ samen met BMW aan elektrische en automatische voertuigen. Arriva heeft al 10 zelfrijdende auto’s, die geen chauffeur nodig hebben, klaar een wil daar binnen een zestal maanden al mee experimenteren, zegt Morten Jakobsen in de Deense krant Jyllands Posten. Dat zou gebeuren bij een groot ziekenhuis in Kopenhagen om patiënten en bezoekers van en naar de parkeerplaatsen te brengen.

In eerste instantie zouden de auto’s die parkeerplaats niet verlaten en niet op de openbare weg komen. Maar minister voor Transport Ole Birk Olesen verwacht wel dat auto’s zonder bestuurder de volgende jaren zullen doorbreken. Hij kreeg al meerdere aanvragen voor het gebruik van zelfrijdende auto’s en bussen binnen. ‘Bedrijven moeten zo’n vergunning aanvragen, maar als de veiligheid kan gegarandeerd worden, staat er geen limiet op’, zei hij. Hij verwacht binnen een paar jaar een explosieve groei.

Veiliger

Hoewel er nog veel vragen zijn – hoe zullen dergelijke voertuigen omgaan met obstakels die plots opduiken, bijvoorbeeld – raken steeds meer mensen er van overtuigd dat de zelfrijdende auto veiliger kan zijn dan voertuigen mét chauffeur. ‘Binnen een paar jaar zullen we waarschijnlijk zeggen dat het te gevaarlijk is om mensen een auto te laten besturen’, zegt onderzoeker Per Homann Jespersen van de Universiteit van Roskilde in Jyllands Posten. ‘En dan moeten mensen achter het stuur misschien speciale rijstroken gebruiken.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in