Amerikaanse Senaat stelt stemming ziekteverzekering opnieuw uit
John McCain zou een beslissende stem kunnen hebben voor de Republikeinen, dus wordt er op hem gewacht. Foto: EPA

De hervorming van de Amerikaanse ziekteverzekeringswet die er kwam op voorspraak van de vorige president Barack Obama zal opnieuw vertraging oplopen. De Republikeinen willen enkele delen van ‘Obamacare’ intrekken zodat hun eigen ‘Trumpcare’ in werking kan treden. Maar de Republikeinse senator John McCain kan door een operatie volgende week niet naar de Senaat afzakken. De Republikeinse Senaatsvoorzitter Mitch McConnel ziet dan ook geen andere oplossing dan de stemming opnieuw uit te stellen.

Normaal gezien zouden de Amerikaanse senatoren ‘dinsdag of woensdag’ moeten stemmen over de ziekteverzekeringswet, weet Politico. Als er een meerderheid wordt gevonden, zet dat de deur open om de ziekteverzekeringswet van Obama aan de kant te schuiven en te vervangen door ‘Trumpcare’. Dat was een van de verkiezingsbeloftes van Trump.

Maar Obamacare afschaffen blijkt moeizamer te gaan dan eerst gedacht. De 48 Democraten in de Senaat lieten duidelijk verstaan dat ze tegen de nieuwe wet zullen stemmen. Dat zou de Republikeinse meerderheid – de conservatieven hebben 52 zetels – nog steeds voldoende ruimte om de wet erdoor te krijgen, maar binnen de partij zijn er dissidente stemmen te horen. De Republikeinen Susan Collins en Rand Paul zullen bijvoorbeeld tegen de nieuwe wet stemmen. Dat brengt de verhoudingen op 50-50 en in dat geval geeft de stem van vicepresident Pence de doorslag.

De aanwezigheid van alle Republikeinse senatoren is dan ook cruciaal. Daarom komt de operatie en de herstelperiode van John McCain zo ongelegen. Er werd deze week een bloedklonter boven het oog van de voormalige presidentskandidaat verwijderd en de 80-jarige McCain zal nog zeker een week in zijn thuisstaat Arizona moeten blijven om op krachten te komen.

Om te vermijden dat er een Republikeinse stem te weinig is, heeft McConnel dus besloten om de stemming opnieuw uit te stellen. Eind juni werd de stemming over de ziekteverzekeringswet ook al verdaagd.