Venus Williams is er niet in geslaagd om voor de zesde keer Wimbledon te winnen. In de vrouwenfinale op Centre Court was de Spaanse Garbine Muguruza veel te sterk: de 23-jarige Spaanse klopte de 37-jarige Amerikaanse in twee sets: 7-5 en 6-0 na 1 uur en 17 minuten. Voor Muguruza is het de tweede grandslamzege, na Roland Garros vorig jaar.

Op Wimbledon speelde Muguruza in 2015 al eens de finale. Ze verloor die met tweemaal 6-4 van Serena Williams

In de tweede ronde schakelde Muguruza Yanina Wickmayer uit met 6-2 en 6-4. Vorig jaar sneuvelde Muguruza al in die fase van Wimbledon. Ze liet zich toen verrassen door de Slowaakse qualifier Jana Cepelova.

Tiende reekshoofd Venus Williams debuteerde twintig jaar geleden op het Londense gras. Zaterdag stond ze er voor de negende keer in de finale. Vijf keer won ze het grandslamtoernooi (2000, 2001, 2005, 2007, 2008).

Eerste Spaanse sinds 1994

Garbine Muguruza volgt haar Fed Cup-kapiteine Conchita Martinez op, die het toernooi 23 jaar geleden als laatste Spaanse won. In 2015 stond de winnares van Roland Garros 2016 al in de finale op Wimbledon, maar verloor ze van haar grote voorbeeld Serena Williams. De zus van Venus was dit jaar wegens zwangerschap afwezig op de All England Club en liet vandaag nog weten geen datum te willen plakken op haar comeback. Opvallend: Muguruza is zo de enige vrouw ooit die Venus én Serena Williams wist te kloppen in een finale.

In de onderlinge duels leidt Venus Williams nog steeds met 3-2. Muguruza won wel hun twee laatste duels, in mei in de kwartfinales van het WTA-toernooi van Rome en nu dus in Wimbledon.

Voor Venus Williams was het één van de laatste kansen zijn op een grandslamtitel. De Amerikaanse lijdt al enkele jaren aan het Syndroom van Sjögren, vastgesteld in 2011. Tussen 2010 en 2015 geraakte ze nooit verder dan de kwartfinales op een grandslamtoernooi, maar haar passie voor het tennis hebben haar het voorbije jaar opnieuw op een hoog niveau gebracht.